Πάνω από 3.000 Τουρκομάνοι και Άραβες που έφυγαν για να σωθούν από την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας, πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες 3 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και πολιτικής προστασίας (AFAD).

Ένας τουρκομάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες ακόμη αναμένεται να προσπαθήσουν να φθάσουν στην Τουρκία, καθώς, όπως εξήγησε, ένας καταυλισμός ο οποίος στεγάζει κυρίως Τουρκομάνους στο χωριό Γιαμάντι εκκενώνεται καθώς προελαύνουν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

«Αφού οι επιθέσεις επεκτάθηκαν στον καταυλισμό του Γιαμάντι, μια πρώτη ομάδα 731 μεταναστών, κυρίως βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, εισήλθαν στη χώρα μας», ανέφερε η AFAD σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συνολικά 3.120 άνθρωποι ήδη πέρασαν (στο τουρκικό έδαφος) μέσω του Πουλούγιαζι, ενός χωριού κοντά στην μεθοριακή πόλη Γιαϊλάντα, στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.

Η εισροή προσφύγων έχει επιταχυνθεί από την 24η Ιανουαρίου, όταν η Ραμπίγια, μια πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες στην επαρχία της Λαττάκειας, καταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο εκτοπισμός αυτός καταγράφεται την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη σκληρές προσπάθειες να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Εκπρόσωποι της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αντίπαλοι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, απαιτούν να σταματήσουν οι επιθέσεις σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι, την απελευθέρωση κρατουμένων και αιχμαλώτων και την άρση των πολιορκιών και των αποκλεισμών.

Οι επιδρομές της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που ξεκίνησαν πριν από περίπου 4 μήνες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.400 άμαχους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σάββατο. Ένας απεσταλμένος της αντιπολίτευσης στις συνομιλίες της Γενεύης υποστήριξε πως οι βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν ενόψει των διαπραγματεύσεων.

«Έγινε μια επίθεση από τους Ρώσους το Σαββατοκύριακο στον καταυλισμό», είπε ένας Τουρκομάνος αξιωματούχος στη Γιαϊλάντα. «Ευτυχώς δεν έπληξε την καρδιά του καταυλισμού, αλλά παρ’ όλ’ αυτά 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν», συνέχισε ο ίδιος.

«Πολλές πόλεις και χωριά στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας έχουν αδειάσει ήδη. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 3.000 – 4.000 άμαχοι που δεν έχουν φύγει» μέχρι τώρα, πρόσθεσε ο μειονοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την AFAD, περίπου 150 πρόσφυγες κατέλυσαν σε έναν νέο καταυλισμό στο χωριό Γκιουβέτσι, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, ενώ άλλοι στάλθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων στις παραμεθόριες πόλεις Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα (Έδεσσα). Ορισμένοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους.

Η μειονότητα των Τουρκομάνων συνδέεται άμεσα με την Τουρκία και η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από αυτή που αποκαλεί εσκεμμένη στοχοθέτησή τους από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται ότι η δράση της Ρωσίας στη Συρία υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την κρίση των προσφύγων, λίγο καιρό μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα δεσμεύτηκε να μειώσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.