Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ επέκρινε το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για την βίαιη καταστολή απέναντι στους διαδηλωτές, από την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 130 άνθρωποι το σαββατοκύριακο.

«Η καγκελάριος απαιτεί με πλήρη σαφήνεια ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας εναντίον του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κρίστοφ Στέεγκμανς.

Η Μέρκελ απαιτεί ακόμα η συριακή ηγεσία να «σεβαστεί το δικαίωμα του λαού να εκφράζει τις απόψεις του με διαδηλώσεις, και τελικά να επιδιώξει ένα σοβαρό διάλογο με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης».

Το Βερολίνο πίεσε να επιβληθούν αυστηρότερες πιέσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Σέφερ. Οι κυρώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» με αξιωματούχους σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία εντός της ημέρας μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία μόλις ολοκλήρωσε την μηνιαία προεδρία της στο σώμα.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα πείσουν τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης που θα καταδικάζει τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης, είπε ο Σέφερ.

Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία μέχρι τώρα αντιτάχθηκαν στην έγκριση μιας τέτοιας απόφασης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται μέχρι στιγμής και η Ρωσία και η Κίνα.