Ιστορική συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» στο στρατό

Αποζημίωση 1 δισ. γιεν για την υποχρεωτική εκπόρνευση που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό


ΚΟΣΜΟΣ
10:59
28/12/2015
Ιστορική συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης» στο στρατό
2
loading

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συνομολόγησαν σήμερα ιστορική συμφωνία για το θέμα των «γυναικών ανακούφισης», ενός συστήματος υποχρεωτικής εκπόρνευσης που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις «γυναίκες ανακούφισης», τις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του, πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.

Σειρά διαφορών, κυρίως εδαφικών, βαρύνουν εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των «γυναικών ανακούφισης», είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι «το μεγαλύτερο εμπόδιο» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 200.000 γυναίκες, οι περισσότερες Κορεάτισες , αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες και γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, επιστρατεύθηκαν δια της βίας στα πορνεία του αυτοκρατορικού στρατού.

Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.

Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 «γυναίκες ανακούφισης» που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    .... 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις «γυναίκες ανακούφισης»,... !! ΤΕΦΤΕΡΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ !!

  2. avatar leotinaposimou

    46 γυναίκες από τις 200.000 γυναίκες θα πάρουν 70 χρόνια μετά, 7.5 εκατομμύρια ευρώ δήλαδη όσο μαζεύουν από τον ΦΠΑ στο σούσι σε 3 ώρες στην Ιαπωνία. Αυτά είναι κοροιδίες, όσο απεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας παραμένουν πρακτικά ατιμώρητα και με συμφωνίες σαν και αυτή, είναι βέβαιο ότι πάσης φύσεως φρικαλεότητες θα ξανασυμβούν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει