Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δικαστεί σύντομα για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 7,5 ετών.

Γνωστός δικηγόρος και στρατευμένος στην κουρδική υπόθεση, ο Ταχίρ Ελτσί διώκεται επειδή υποστήριξε στην τηλεόραση πως το ένοπλο αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Το PKK είναι ένα πολιτικό κίνημα που έχει σημαντικές πολιτικές διεκδικήσεις και το οποίο διαθέτει ευρεία υποστήριξη, έστω κι αν ορισμένες από τις ενέργειές του είναι τρομοκρατικού χαρακτήρα», είχε προσθέσει στα μέσα Οκτωβρίου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης CNN-Turk.

Ο Ελτσί, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Ντιγιάρμπακιρ και δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε απαγγείλει σε βάρος του κατηγορία για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας διά του Τύπου», έχει αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση.

Η ημερομηνία της δίκης του, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχει ακόμη ορισθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Σύμφωνα με το πρακτορείο, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από ένα έτος έως 7,5 έτη.