Ποινή φυλάκισης 6 μηνών ζήτησε ο εισαγγελέας του πλημμελειοδικείου της Λιέγης να επιβληθεί στον κωμικό Ντιεντονέ, ο οποίος κατηγορείται για ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας παράστασης που είχε δώσει τον Μάρτιο του 2012 στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, ο εισαγγελέας επεσήμανε στην ακρόασή του πως «η παράσταση που παρουσίασε είναι διανθισμένη από συκοφαντικές και υβριστικές δηλώσεις που προκαλούν αναγούλα».

Ο Γάλλος κωμικός, ηλικίας 49 ετών, Ντιεντονέ Μπαλά-Μπαλά, δεν ήταν παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Λιέγη, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται για την 25η Νοεμβρίου.

Η εισαγγελία της Λιέγης είχε πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει έρευνα τον Μάρτιο 2012, λίγες ημέρες έπειτα από μια παράσταση που είχε δώσει ο Ντιεντονέ ενώπιον χιλίων θεατών στο Χέρσταλ και είχε μαγνητοσκοπήσει η αστυνομία ως προληπτικό μέτρο.

Κατά την έρευνα που διεξήχθη, η Δικαιοσύνη καταλόγισε στον κωμικό ότι προέβαλε μια σειρά προκαταλήψεων: «υποκίνηση μίσους», «διατύπωση αντισημιτικών και υβριστικών εκφράσεων», «διασπορά ιδεών ρατσιστικού χαρακτήρα» και «αρνητική θέση έναντι του Ολοκαυτώματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir ο Γάλλος είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων τον Αδόλφο Χίτλερ ως «χαρούμενο καυχησιάρη».

Εκτός της ποινής φυλάκισης ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί σε βάρος του Ντιεντονέ χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και απαγόρευση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στη βελγική επικράτεια, στην περίπτωση που ο καλλιτέχνης αποφασίσει να διαμείνει στο Βέλγιο.