Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του σχεδίου για το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής των ΗΠΑ στον Κόλπο Γκουαντάναμο στην Κούβα, βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως η κυβέρνηση ελπίζει να υπερβεί την αντίσταση που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, οι οποίοι θέτουν εμπόδια στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να κλείσει την φυλακή, κάτι που αποτελούσε προτεραιότητά του όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα του το 2009.

Η φυλακή αυτή είναι το επίκεντρο καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του εικονικού πνιγμού κρατουμένων που ανακρίνονταν, ενώ ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας από εξτρεμιστικές οργανώσεις για τη στρατολόγηση υποστηρικτών τους για να πολεμήσουν τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και του παρουσίασε υπόμνημα στο οποίο αναφερόταν ότι έχει 30 ημέρες προθεσμία για να πάρει αποφάσεις όσον αφορά την μεταγωγή των κρατουμένων εκτός του Γκουαντάναμο.

Η εφημερίδα όμως ανέφερε πως ο Κάρτερ δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία μεταγωγής των κρατουμένων. Σήμερα στη φυλακή παραμένουν 116 κρατούμενοι.

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο Κλίφορντ Σλόουν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πια καιρός να αρθούν οι περιορισμοί του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που εμποδίζουν το κλείσιμο της φυλακής.

«Πιστεύω πως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά αίροντας τους παράλογους περιορισμούς του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου», δήλωσε ο Σλόουν σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα σε μια δικηγορική εταιρία στην Ουάσιγκτον. «Είναι ιδιαίτερα ατυχές, κατά την άποψη μου, ότι το κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο έχει μετατραπεί σε ένα κομματικό ζήτημα ως επί το πλείστον».

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ισχυρίζονται πως η μεταγωγή των κρατούμενων του Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απελευθέρωση τους και πως απειλήσουν τις ΗΠΑ. Παράλληλα έχουν προβεί σε ενέργειες για να αποτρέψουν την μεταφορά των φυλακισμένων σε φυλακές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Έρνεστ δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος θα κοινοποιήσει το σχέδιο στους βουλευτές όταν αυτό ολοκληρωθεί.