Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας χθες για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση μέχρι σήμερα εναντίον του αρχηγού του κράτους, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 60.000, πολλοί εξ αυτών με δαυλούς στα χέρια, συμμετείχαν σε μια θορυβώδη πορεία η οποία κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο. Η διαδήλωση αυτή έγινε για έκτη Παρασκευή στη σειρά.

«Όχι άλλη διαφθορά, έξω ο ΧΟΕ», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του, καθώς έπεφτε το σκοτάδι.

Μια συμμαχία αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων ζητεί να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο εταιρείες -ορισμένες από τις οποίες είχαν ιδρύσει πρώην κρατικοί αξιωματούχοι- υπερχρέωναν για τις υπηρεσίες που του προσέφεραν.

Κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης θέλουν να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας την οποία θα στελεχώσουν ξένοι, όπως μια επιτροπή στη Γουατεμάλα που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη κι έχει συμβάλει στις έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Ερνάντες έχει παραδεχθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2013 είχε δεχθεί 150.000 δολάρια από εταιρείες που σχετίζονται με το σκάνδαλο, αλλά διατείνεται ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν γνώριζαν την προέλευση του ποσού αυτού.