Λίγο μετά τις 9 το βράδυ θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της προεκλογικής προσπάθειας των κομμάτων στην Τουρκία για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Οι κάλπες κλείνουν στις πέντε το απόγευμα.

Συνολικά 50.189.930 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Μετέχουν 15 κόμματα και 203 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν προβάδισμα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ποσοστά 45-50% και ακολουθούσαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25-30%), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (10-13%) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (5-7%) που υποστηρίζει ανεξάρτητους βουλευτές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλεγούν περίπου 30 ανεξάρτητοι.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να κατακτήσει την τρίτη συνεχόμενη νίκη σε βουλευτικές εκλογές. Το στοίχημα του είναι να το καταφέρει αυτό, αυξάνοντας και την εκλογική του δύναμη. Είχε κερδίσει την αυτοδυναμία το 2002 με ποσοστό 34,29% και το 2007 με 46,58%.

Πέρα από τα ποσοστά όμως το σημαντικό για το κυβερνών κόμμα είναι να κερδίσει πλειοψηφία τουλάχιστο 330 εδρών. Με αυτή την πλειοψηφία μπορεί να υπερψηφιστεί το νέο σύνταγμα, αν και θα χρειαστεί και έγκριση του λαού με δημοψήφισμα. Με την απόλυτη πλειοψηφία των 367 εδρών, το σύνταγμα υπερψηφίζεται, χωρίς να είναι υποχρεωτικό το δημοψήφισμα. Απλώς με βάση το σύνταγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να θέσει θέμα δημοψηφίσματος ακόμη και σε αυτή την περίπτωση.

Εάν μετά τις εκλογές σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Ερντογάν θα είναι ο δεύτερος πολιτικός και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το δεύτερο κόμμα που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Τουρκίας, από το 1946 που ισχύει το πολυκομματικό σύστημα. Το πρώτο κόμμα που το είχε καταφέρει ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές με ποσοστά 55,2 – 57,5 και 47,91 στις εκλογές του 1950, του 1954 και του 1957.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.