Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Αγανακτισμένων και του κόμματος Ποδέμος και ακτιβίστρια, Άντα Κουλάου, αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει σήμερα δήμαρχος της Βαρκελόνης, αφού εξασφάλισε τις ψήφους ενός αυτονομιστικού κόμματος αλλά και των σοσιαλιστών, που της δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία, ανακοίνωσαν τα κόμματα τα οποία την υποστηρίζουν χθες.

 

Η Άντα Κουλάου, μια από τις ηγερίες του κινήματος των αγανακτισμένων, είχε θεωρητικά εξασφαλίσει την δημαρχία όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 24ης Μαΐου. Το ψηφοδέλτιό της, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Ποδέμος, κατέλαβε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελόνης, έναντι 10 του Χαβιέρ Τρίας, του απερχόμενου συντηρητικού δημάρχου.

Την υποστήριξή τους στο πρόσωπό της ανακοίνωσαν το ERC, ένα αριστερό αυτονομιστικό κόμμα το οποίο καταλαμβάνει πέντε έδρες, και οι Σοσιαλιστές, που διαθέτουν τέσσερις. Η Κουλάου, ακτιβίστρια εναντίον των εξώσεων, 41 ετών, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει δήμαρχος της Βαρκελόνης, μιας πόλης 1,6 εκατ. κατοίκων.

«Θα ψηφίσουμε την Άντα Κουλάου με αίσθημα ευθύνης διότι πιστεύουμε στην ενότητα των ανθρώπων που έχουν δεσμευθεί για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την πρόοδο και την ευημερία», δήλωσε χθες ο Άλφρεντ Μπος, ο επικεφαλής της οργάνωσης του ERC στη Βαρκελόνη.

Χθες βράδυ η τοπική οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαρκελόνη έλαβε την ίδια απόφαση, σύμφωνα με ένα στέλεχός του, τον Τζάουμε Κολμπόνι. Ακόμη ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου, που εξελέγη με το μικρό κόμμα CUP, έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την Κουλάου.

Όπως και στη Μαδρίτη, η ισπανική δεξιά αποπειράθηκε να πείσει τους Σοσιαλιστές να σχηματίσουν μαζί της μια συμμαχία εναντίον της υποψηφίας των αγανακτισμένων, κατηγορώντας την ότι αποτελεί απειλή για τη νομιμότητα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Βαρκελόνη να μετατραπεί στην «πρωτεύουσα των αντισυστημικών». Η προσπάθεια αυτή όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

Η Άντα Κουλάου, η οποία αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει δήμαρχος σήμερα μετά τις 20:00, θα χρειαστεί ωστόσο να εργαστεί για να εξασφαλίσει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να έχει μια σταθερή πλειοψηφία, δεδομένου ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι διαιρεμένο και σε αυτό εκπροσωπούνται επτά πολιτικές δυνάμεις.

Στα σχέδια της, όπως είχε η ίδια δηλώσει, περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση των ανισοτήτων στη Βαρκελόνη, που προϋποθέτει την διακοπή των εξώσεων, τη μείωση του κόστους της ηλεκτροδότησης και της εφαρμογής μέτρων για την εξασφάλιση ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος 600 ευρώ.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.