Προβληματισμό προκάλεσε στην ιταλική αστυνομία το φιλί στο στόμα ανάμεσα σε δύο μαφιόζους, το οποίο δόθηκε σήμερα κατά την προσαγωγή του ενός. Ο Κάρμινε Αμάτο και ο Ντανιέλε Ντ’ Ανιέζε, δυο νεαροί 30 και 27 ετών, βγήκαν από την πλαϊνή είσοδο του αστυνομικού μεγάρου στη Νάπολη φρουρούμενοι, για να προσαχθούν στις φυλακές της πόλης.

Κοντά στα περιπολικά είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες φίλοι και συγγενείς, που, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, επευφημούν και δίνουν κουράγιο στους συλληφθέντες. Μέσα σε κλάσματα, όμως, του δευτερολέπτου, συνέβη κάτι εντελώς απρόβλεπτο και πρωτοφανές: ένας επίσης νεαρός άνδρας, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από την πόρτα του αστυνομικού αυτοκινήτου, πλησίασε τον Ντανιέλε Ντ’ Ανιέζε και τον φίλησε στο στόμα. Οι αστυνομικοί έμειναν άφωνοι και αποπροσανατολισμένοι, μετά τον αρχικό δισταγμό, έσπρωξαν τον Ντ’ Ανιέζε μέσα στο αυτοκίνητο.

Ιταλοί αναλυτές ψάχνουν τώρα να βρουν το συμβολισμό πίσω από το φιλί. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αστυνομικό δεν υπάρχει σεξουαλικός συμβολισμός, αλλά μια ισχυρή, δυνατή απόδειξη, ότι ο συλληφθείς συνεχίζει να ανήκει στην μαφιόζικη οικογένεια. «Με το φιλί στο στόμα, ανεξαρτήτως προτιμήσεων και φύλου, προσφέρεται μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη αλληλεγγύης, πέρα από κάθε φραγμό και διαφορά» είπε ο αστυνομικός, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.