Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμίρτας, για την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

«Θέλω να συγχαρώ αυτούς που ακύρωσαν τις ασκήσεις», είπε και ευχήθηκε οι ασκήσεις «να μην επαναληφθούν ποτέ».

Η περιοχή του Τσεσμέ (απέναντι από την Χίο και τις Οινούσσες) γίνονταν ακατοίκητη από τον θόρυβο των αεριωθουμένων, είπε και πρόσθεσε: «Την περασμένη εβδομάδα που ήμουν εκεί δε μπορούσα να σταθώ πουθενά. Σκεφτείτε σε τι ψυχολογική κατάσταση μπορεί να βρίσκονται οι Έλληνες στο διπλανό νησί».

«Η εποχή μας δεν είναι εποχή πολέμων, είναι εποχή ειρήνης», συμπλήρωσε.

Η απόφαση για την ακύρωση των ασκήσεων αιφνιδίασε όλους τους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο τούρκος υπουργός Αμύνης Βετζντί Γκιονούλ είπε ότι πρόκειται για απόφαση που αφορά το Επιτελείο, το μόνο αρμόδιο για θέματα στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε συνωμοτικά σχέδια στρατιωτικών που σχεδίαζαν επεμβάσεις στην πολιτική, ακόμη και ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP).

Ένα από αυτά τα σχέδια, το σχέδιο «Βαριοπούλα», οι πρωταγωνιστές του οποίου βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, προέβλεπε σκόπιμη κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά για να κατηγορηθεί η Ελλάδα, να προκληθεί αναστάτωση στην τουρκική κοινή γνώμη και συσπείρωση γύρω από τα σχέδια των να πραξικοπηματιών.