«Ιστορική» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την ευθύνη της Ευρώπης να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ζητούν δημοκρατική αλλαγή σε γειτονικές περιοχές, καλώντας την Ομάδα των 8 να παράσχει συγκεκριμένη υποστήριξη στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη βόρεια Αφρική και στον αραβικό κόσμο.

Η Μέρκελ πρόκειται αργότερα να συναντήσει τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Καναδά στην πόλη Ντοβίλ όπου συνέρχεται η Ομάδα των 8.

Η Γερμανία θέλει να ενθαρρύνει την κίνηση προς την πολυκομματική δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την οικονομία της αγοράς στη βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, δήλωσε η Μέρκελ. «Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η G8 πρέπει να εξαρτήσει τη στήριξή της από την προσήλωση σ’ αυτές τις αρχές», δήλωσε.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του G8 θα πραγματοποιηθούν επίσης συζητήσεις με ανώτερα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να θεσπιστεί «μια σημαντική, αποτελεσματική σειρά μέτρων», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές και να εκπαιδευτούν πολλοί νέοι άνθρωποι που ζουν στην Τυνησία και την Αίγυπτο ενώ καταδίκασε τη βία στη Συρία και υποσχέθηκε υποστήριξη προς αυτούς που επιδιώκουν τη δημοκρατική αλλαγή σε όλη την περιοχή.

Η Μέρκελ υποστήριξε την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να επαναληφθεί η διαδικασία για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής και προειδοποίησε ότι μονομερή μέτρα δεν θα οδηγήσουν πουθενά.