Την πρώτη πραγματική συζήτηση για την αραβική άνοιξη θα έχουν οι ηγέτες των οκτώ μεγάλων δυνάμεων συναντώνται σήμερα στη Γαλλία.  Τη Σύνοδο θα απασχολήσει επίσης η πυρηνική ασφάλεια αλλά και η διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έκαναν χθες λόγο για ένα «ευρύ πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής στήριξης» προς τις χώρες που βρίσκονται στη δημοκρατική μετάβαση, όπως η Τυνησία κι η Αίγυπτος. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιδιώκει να καταστήσει τη σύνοδο κορυφής της Ντοβίλ «σημείο θεμελίωσης» μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις αραβικές χώρες και τις μεγάλες δυνάμεις.

Η Αίγυπτος και η Τυνησία, οι τουριστικές περίοδοι των οποίων προβλέπονται καταστροφικές, έχουν εκφράσει τις ανάγκες τους: 10-12 δισεκατομμύρια δολάρια για το Κάιρο μέχρι τα μέσα του 2012 και 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Τύνιδα για μία περίοδο πέντε ετών.

Οι πρόεδροι των κυβερνήσεων των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στη Ντοβίλ και η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για τη λήψη τολμηρών μέτρων υπέρ της αραβικής άνοιξης.

Οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν επίσης την επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική πίεση επί του καθεστώτος Καντάφι και στη Συρία, όπου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εφαρμόζουν καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού, η ενίσχυση των οποίων θα συζητηθεί στη Ντοβίλ.

Η εργασίες της συνόδου κορυφής της Ντοβίλ αρχίζουν με γεύμα εργασίας που θα είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια οικονομία και την πυρηνική ασφάλεια. Κατά τη διάρκειά του, θα ακούσουν τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν να τους ενημερώνει για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το θέμα της αραβικής άνοιξης θα συζητηθεί στο σημερινό δείπνο και αύριο το πρωί.

Η Ομάδα των 8 θα ασχοληθεί με το Ιντερνετ, τις οικονομικές και πολιτικές του διαστάσεις αλλά και με ακόμα δύο θέματα: την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Παρίσι και οι ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας αναμένουν από τη σύνοδο της Ντοβίλ ένα θετικό μήνυμα για τη υποψήφιά τους, την υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.