Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ βοήθησαν να χαλαρώσει η πολιορκία στις πόλεις που ελέγχονται από τους εξεγερμένους, δηλώνει εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας στη Λιβύη έχουν αναγκάσει τον Καντάφι να κρύβεται και, μολονότι οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, έχει ελαττωθεί η πίεση στις πόλεις που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Κάρμεν Ρομέρο, είπε ότι στη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ, αυτήν την εβδομάδα, ήταν έντονη η αίσθηση ότι έχει επιτευχθεί «σταθερή και χειροπιαστή πρόοδος», σχεδόν δύο μήνες αφότου η Συμμαχία ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων.

«Η αποστολή μας παραμένει η ίδια: να αποτρέψουμε επιθέσεις και απειλές εναντίον των αμάχων μέχρι να εκλείψει η απειλή. Οι αποδείξεις δείχνουν ότι αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Μάικ Μπράκεν, είπε ότι το ΝΑΤΟ βοήθησε να χαλαρώσει η πολιορκία στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μιζουράτα και υποχρέωσε τον Καντάφι να υποχωρήσει στις αμυντικές θέσεις του γύρω από την Μπρέγκα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη και ανησυχητική» στα δυτικά, στην περιοχή των Βερβέρων, όπου πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τη χώρα και καταφεύγουν στην Τυνησία για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

«Πάντως, στις περιοχές που ελέγχονται από τους Βέρβερους οι αντάρτες αντιστάθηκαν (…) και τώρα φαίνεται ότι ελέγχουν τα εδάφη τους», πρόσθεσε.