Τέσσερα μέλη ύποπτα για συμμετοχή τους στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, εκ των οποίων οι τρεις είχαν συλληφθεί στα τέλη του 2006 στο Καντάλ της κεντρικής Γαλλίας, θα οδηγηθούν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου στο Παρίσι για εγκληματική συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο 31 ετών Εκέκο Μπιλμπάο Αρέστι, ο Θοριόν Σαλσαμέντι Αβάδ 29 ετών, και ο Μπόρχα Γκουτιέρεθ Ελορντούι είχαν συλληφθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2006 στο Λαμπεσερέτ, μικρή κοινότητα στο Καντάλ, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη στο γειτονικό διοικητικό διαμέρισμα του Λοζέρ, του φερόμενου ως αρχηγού της ΕΤΑ Θιγόρ Γάρο Πέρεθ ή «Τονίνο».

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί χωρίς να προβάλουν αντίσταση σε κρησφύγετό τους, ενώ είχαν κατασχεθεί στην κατοχή τους πολλά αγχέμαχα όπλα και τουφέκια.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Ίκερ Μενδιθάμπαλ Κούβας ή «Μένδι», επισκεπτόταν συχνά το ίδιο κρησφύγετο. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2007 και σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ήταν την εποχή εκείνη επικεφαλής των ομάδων καταδρομών της ΕΤΑ, που ήταν επιφορτισμένες με την κλοπή όπλων και εκρηκτικών στη Γαλλία.

Οι τέσσερις άνδρες κατηγορούνται για εγκληματική σύσταση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κλοπή αυτοκινήτων, κατοχή παρανόμων εγγράφων και οπλοκατοχή.

Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές υποπτεύονται πως ο Αρέστι συμμετείχε σε επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην Ισπανία το 2002.