Να ενισχύσει τη διεθνή της εικόνα υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία του νόμου κάλεσε την Κίνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο.

«Η συμβολή της Κίνας στην εφαρμογή των παγκόσμιων αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας του νόμου θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας δημόσιας εικόνας της»,  είπε σε μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η παγκόσμια εικόνα και επιρροή της Κίνας θα «διαμορφωθεί από παράγοντες πέραν των οικονομικών της επιδόσεων», τόνισε σε ομιλία του στην Κεντρική Σχολή του Κόμματος στο Πεκίνο.

Η υποστήριξη των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων απασχολεί έντονα τους ευρωπαίους πολίτες και αντανακλάται στη διπλωματία μας ανά τον κόσμο, τόνισε ο Ρομπέι.

«Για εμάς ‘η Αραβική Άνοιξη’ είναι μία σαφής υπενθύμιση ότι οι αξίες της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής ανάπτυξης είναι παγκόσμιες»,  είπε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στις αραβικές χώρες αυτή τη χρονιά με αίτημα την αλλαγή καθεστώτος. Κάλεσε την Κίνα να συνταχθεί με «τη συλλογική προσπάθεια» για την καλύτερη ενσωμάτωση των αραβικών χωρών στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Ρομπέι είπε ότι μεταβίβασε ένα παρόμοιο μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο κατά τις συνομιλίες τους αργά χθες Δευτέρα.

Αναφέρθηκε στην επιθυμία της Ε.Ε να «διαδραματίσει έναν ρόλο στις οικονομικές μας σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβληματισμών που έχουν ευρωπαϊκές εταιρίες σε σχέση με τις επιχειρήσεις και το επενδυτικό κλίμα στην Κίνα».

Ο Χου και ο Ρομπέι συζήτησαν επίσης για τον ρόλο της Ομάδας G20, στην οποία ανήκουν αμφότερες η Ε.Ε. και η Κίνα, για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής συνεργασίας και για τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε.

Ο Ρομπέι είπε ότι ευχαρίστησε τον Χου για «την εμπιστοσύνη που έχει επιδείξει η Κίνα» στις προσπάθειες σταθεροποίησης του ευρώ.

Ο Χου πίεσε τον Ρομπέι να συμβάλει στην άρση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. μετά τη στρατιωτική αιματηρή καταστολή από το Κομμουνιστικό Κόμμα του δημοκραιτκού κινήματος της πλατείας Τιενανμέν του Πεκίνου, τον Ιούνιο του 1989.

Ο Ρομπέι επισκέφθηκε την νοτιοδυτική κινεζική πόλη Τσενγκντού στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και αργότερα σήμερα αναμένεται να μεταβεί από το Πεκίνο στη σημαντικότερη εμπορική πόλη της Κίνας, τη Σανγκάη.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο για τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και απόπειρας βιασμού που βαραίνουν τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. «Υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται. Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο», είπε.