Σαφή νομική βάση για την προστασία του λιβυκού λαού έχει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Η κοινή ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν τη σημασία της στενής συνεργασίας τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσα και με την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Επισημαίνουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την κατάσταση του λαού της Λιβύης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. «Υιοθετούμε πλήρως την στάση του ΟΗΕ για τερματισμό της βίας και όλων των επιθέσεων εναντίον αμάχων και για την εξεύρεση λύσης στην κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ελπίδα πως η απόφαση του ΟΗΕ δεν ελήφθη πολύ αργά, εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. «Ελπίζουμε και προσευχόμαστε η αποφασιστικότητα αυτή της διεθνούς κοινότητας να μην έχει φτάσει πολύ αργά για τον λιβυκό λαό», τόνισε ο Ραντ και πρόσθεσε η χώρα του στηρίζει την απόφαση.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι στη Μεσόγειο και θα αφορά κατ’ αρχήν τα γειτονικά κράτη, αλλιώς η Αυστραλία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επιχείρηση του ΟΗΕ για την επιβολή της απόφασης.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως θα στείλει στη Λιβύη έξι καταδιωκτικά CF-18 για να συμμετάσχουν στην εφαρμογή της απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ιταλία, όπου θα είναι η βάση τους, σήμερα και θα τα συνοδεύουν 120 ως 200 στρατιώτες.