Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας προσθέτοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση.

Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής την κύρια πηγή ανησυχίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, αλλά και Γαλλία κάλεσαν σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης στη βόρεια Ιαπωνία.

Παράλληλα και η Κροατία αποφάσισε σήμερα να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και η Ιταλία ζήτησε από τους κατοίκους της να επιστρέψουν, ενώ απαγόρευσε και τις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων στη χώρα.