Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια επέκρινε σήμερα την αντιεπαγγελματική, κατά την άποψή του, αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού».

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα «απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι ιάπωνες» με οδηγούν στο να «διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη των μηχανικών, για την τεχνική ικανότητα, για την βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

«Οι Ιάπωνες εργάζονται με πυροσβεστικές αντλίες, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς θα τα βγάλουν πέρα», δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα».

Αναφέρθηκε επίσης, στις «διαφορές» ανάμεσα στην ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), η οποία λειτουργεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της Παρασκευής, και την ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Επίτροπος, ο οποίος ήδη μίλησε χθες για «Αποκάλυψη», σχετικά με την κατάσταση στη μονάδα της Φουκουσίμα που χτυπήθηκε από τον σεισμό και από το τσουνάμι που ακολούθησε, την Παρασκευή, εμφανίστηκε και πάλι προάγγελος καταστροφών. Τώρα, «πρέπει να φοβούνται ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον στα χέρια του Θεού», είπε.

«Μπορούμε να πούμε ότι η μονάδα αυτή δεν ελέγχεται πλέον, δεν την ελέγχουν», είπε ο Έτινγκερ και τόνισε: «βεβαίως, στις επόμενες ώρες, αναμένω καταστροφικές εξελίξεις και κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων στο νησί».

«Με τρόμο βλέπουμε τις εικόνες που μας έρχονται από την Ιαπωνία. Φοβούμαι ότι δεν έχουμε ακόμη βιώσει το τέλος αυτής της τραγωδίας, αυτής της διεθνούς καταστροφής», δήλωσε ο Επίτροπος της Ενέργειας.