Τις αυθαίρετες συλλήψεις, τις εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι καταγγέλλει το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επικαλούμενη μαρτυρίες κατοίκων της Τρίπολης το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει δεκάδες διαδηλωτές, άτομα που φέρεται ότι επέκριναν το καθεστώς ή παρείχαν πληροφορίες σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η καταστολή ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, μετά από μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Πράσινη Πλατεία, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Την ίδια νύχτα οι αρχές προχώρησαν σε κύμα συλλήψεων, κυρίως στις συνοικίες Τατζούρα και Φασλούμ, απ’ όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η κινητοποίηση. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα, όμως η τύχη πολλών άλλων αγνοείται.

Τρεις δημοσιογράφοι του BBC που είχαν συλληφθεί στις 7 Μαρτίου και κρατήθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα επί 21 ώρες αφηγήθηκαν ότι υποβλήθηκαν ακόμη και σε εικονική εκτέλεση. Υποστήριξαν επίσης ότι είδαν κρατούμενους σε κακή κατάσταση αφού τους είχαν ξυλοκοπήσει άγρια.