Όλα τα καταστήματα στην Αγγλία θα απαγορεύεται να εκθέτουν προϊόντα καπνού από τον Απρίλιο του 2015 στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Ανακοινώνοντας τη νέα νομοθεσία κατά την εθνική Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι νέοι κανονισμοί είναι έτσι προγραμματισμένοι ώστε να δοθεί χρόνος στους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν.

Τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να μην εκτίθενται σε εμφανή σημεία στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ μέχρι το 2012 και στα μικρά καταστήματα μέχρι το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο.

Καθώς θα εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός, διευκρίνισε το υπουργείο, θα επιτρέπεται μόνο η προσωρινή έκθεση υπό «συγεκριμένες περιορισμένες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άντριου Λάνσλι «πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία εξακολουθούν να καπνίζουν και το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους από 80.000 θανάτους κάθε χρόνο».

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 20% των ενηλίκων καπνίζουν στην Αγγλία και η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το ποσοστό στο 18,5% μέχρι το 2015.