Να κατευνάσει τους φόβους του καταναλωτικού κοινού σχετικά με νέο διατροφικό σκάνδαλο με γάλα επιχείρησε σήμερα η Κίνα, ανακοινώνοντας ότι έχει εντείνει τους ελέγχους στη διαδικασία παραγωγής μετά από τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τοξίνες προστίθεντο σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κάποιοι παρασκευαστές είχαν παρανόμως προσθέσει σε γαλακτοκομικά προϊόντα μία πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του δέρματος, επιχειρώντας να εξαπατήσουν τους ελέγχους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ασθενειών, αλλά το σκάνδαλο εμφανίστηκε σε πολλά blogs και ιστοσελίδες.

«Οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να παράγουν παράνομα και να επεξεργάζονται γάλα με πρωτεϊνη για δέρματα θα τιμωρούνται αυστηρά», αναφέρει η Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας.

Οταν προστίθεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα η πρωτεϊνη σε σκόνη που συνήθως χρησιμοποιείται στην παραγωγή του δέρματος, τα εμφανίζει με μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να εντείνει τους ελέγχους μετά τα σκάνδαλα με τα ψάρια, τα φάρμακα, τα παιχνίδια, τις οδοντόκρεμες, τα ελαστικά αυτοκινήτων και τις τροφές για κατοικίδια, που έχουν κατά καιρούς ξεσπάσει στη χώρα.

Το 2008 τουλάχιστον έξι παιδιά πέθαναν και σχεδόν 300.000 αρρώστησαν μετά την κατανάλωση γάλακτος σε σκόνη μολυσμένου με μελαμίνη.

Τον Νοέμβριο του 2009 δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν αφού κρίθηκαν ένοχοι για το ρόλο τους στο σκάνδαλο με τη μελαμίνη.