Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της Ουκρανίας, το οποίο θα περιλαμβάνει επιθετικά όπλα, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος που μίλησαν στο Axios.
Γιατί έχει σημασία
Η αποστολή επιθετικών όπλων θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή στάσης για τον Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα επεδίωκε να παρέχει μόνο αμυντικά όπλα, προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη ελπίζουν ότι αυτά τα όπλα θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και θα επηρεάσουν τους υπολογισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός.
Δύο πηγές δήλωσαν στο Axios ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το σχέδιο πιθανόν να περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Ωστόσο, καμία από τις δύο πηγές δεν γνώριζε αν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ (Ρ-Ν. Καρολίνα) δήλωσε (σ.σ. χθες) στο Axios: «Ο Τραμπ είναι πραγματικά έξαλλος με τον Πούτιν. Η αυριανή ανακοίνωσή του θα είναι πολύ επιθετική».
Το παρασκήνιο
Η νέα πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί σε συνάντηση του Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και θα προβλέπει τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές χώρες αμερικανικών όπλων που θα σταλούν στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Το σχέδιο αυτό προτάθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν από δύο εβδομάδες.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι στη σύνοδο ήταν η καλύτερή τους έως τώρα.
Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε: «Ο Ζελένσκι ήρθε σαν φυσιολογικός άνθρωπος, όχι τρελός, και ήταν ντυμένος όπως αρμόζει σε κάποιον που πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ. Είχε μαζί του μια ομάδα που επίσης δεν έδειχνε τρελή. Οπότε είχαν μια καλή συζήτηση». Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι φορούσε για πρώτη φορά μετά το 2022 κοστούμι σε σύνοδο.
Η άλλη πλευρά
Ο Τραμπ ήταν όλο και πιο απογοητευμένος τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την απροθυμία του Πούτιν να κινηθεί προς μια κατάπαυση του πυρός και από τις κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.
Ένα στοιχείο που έπεισε τον Τραμπ να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η τηλεφωνική συνομιλία της 3ης Ιουλίου, κατά την οποία ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι σχεδίαζε να κλιμακώσει τον πόλεμο.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες 60 ημέρες σκόπευε να πραγματοποιήσει νέα επιχείρηση για την κατάληψη περιοχών μέχρι τα διοικητικά όρια των ουκρανικών περιφερειών, στις οποίες η Ρωσία έχει σημαντική παρουσία.
Σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση, ο Τραμπ είπε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την κλήση του με τον Πούτιν: «Θέλει να τα πάρει όλα».
Τις επόμενες ημέρες, το σχέδιο για τα όπλα πέρασε από το στάδιο της ιδέας σε κάτι πιο συγκεκριμένο.
Τι δήλωσε ο Τραμπ
Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής ότι τα όπλα που θα στείλει στην Ουκρανία μέσω των ευρωπαϊκών χωρών θα περιλαμβάνουν «διάφορα κομμάτια πολύ εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού», ανάμεσά τους και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot.
Τόνισε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θα μας τα πληρώσουν 100%. Αυτό θα είναι business για εμάς».
Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τον Πούτιν, επειδή είπε ότι ήθελε ειρήνη και στη συνέχεια κλιμάκωσε τις επιθέσεις στην Ουκρανία.