Ανάκαμψη της εργασίας θα πρέπει να αναμένεται μετά από 2-3 χρόνια, «διότι πάντα η ανεργία υποχωρεί τελευταία μετά την ύφεση», εκτιμά ο Κύπριος νομπελίστας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος σήμερα συζήτησε το θέμα της ανεργίας με την υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μάλλον έχει σταθεροποιηθεί η ανεργία στην Κύπρο».

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «το επίπεδο ανεργίας στην Κύπρο, το οποίο άγγιξε το 7,3% είναι από τα πιο χαμηλά ποσοστά της Ευρώπης, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου αριθμού ξένων εργατών στην Κύπρο».

Παράλληλα είπε ότι ο σχετικά μεγάλος αριθμός ξένων εργατών καταδεικνύει ότι «υπάρχει ακόμη ζωή στον τομέα της εργασίας» επισημαίνοντας και τον παράγοντα των εποχιακών εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε ότι σύντομα θα δοθούν στον κ. Πισσαρίδη λεπτομερή στοιχεία σε σχέση με την αγορά εργασίας στην Κύπρο.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος υποσχέθηκε ότι θα τα μελετήσει σε βάθος και θα προβεί σε σχετικές εισηγήσεις, αν όπως είπε, χρειαστεί.

Η υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας το γεγονός του μεγάλου αριθμού κυπρίων επιστημόνων, που βρίσκονται στην ανεργία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος τόσο πιο εύκολα μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι «σε περιόδους ύφεσης παίρνει περισσότερο χρόνο, δεν είναι όμως κάτι ανησυχητικό».