Η τύχη του αιγύπτιου προέδρου έχει αποφασιστεί και η παραδοσιακή υποστήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς του δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε, εκτιμά ο Φιντέλ Κάστρο.

Σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος της Κούβας τόνισε πως «η τύχη του Μουμπάρακ έχει κριθεί και ακόμα και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να σώσει την κυβέρνησή του», την ίδια ώρα που η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο κλιμακώνεται και οι νεκροί έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους 300. «Αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει την συνέχιση του καθεστώτος», τόνισε ο Κάστρο.

Η Βρετανία επανέλαβε σήμερα την έκκληση της προς τις αιγυπτιακές αρχές για μια «πραγματική, ορατή και ολοκληρωμένη αλλαγή» μετά τη δήλωση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι θα παραμείνει στην εξουσία ως τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ διατύπωσε ορισμένες προτάσεις προς τον αιγυπτιακό λαό. Τις εξετάζουμε λεπτομερώς. Τελικά, η αληθινή δοκιμασία θα είναι να δούμε αν ικανοποιούνται οι προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα παραμείνει στην εξουσία ως τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως το Λονδίνο θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Αίγυπτο αποτελεί μια παραπλανητική απάντηση στα αιτήματα του λαού της χώρας.