Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο διέφυγε τον κίνδυνο μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στην κοιλιακή χώρα, ωστόσο παραμένει σε σοβαρή κατάσταση, σε βαθμό που δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο.

Επίσης, το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε χθες, Σάββατο, πως ο ύποπτος, τον οποίο οι εισαγγελείς ταυτοποίησαν ως Γιουράι Σ., θα παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ είπε πως ο ύποπτος ήταν εξοργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Φίτσο έβαλε τέλος στην επίσημη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία και υιοθέτησε μια πιο φιλορωσική γραμμή στη σύγκρουση σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 71χρονος που πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Η κυβέρνηση λέει πως ο ύποπτος ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά τη νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα, και πως μίλησε στην αστυνομία για τη δυσαρέσκειά του με τις κυβερνητικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης — τις οποίες επέκριναν επίσης η αντιπολίτευση καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε σε εκκλήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σλοβακία για αποκλιμάκωση των εντάσεων και χαμήλωμα των τόνων στη συχνά σφοδρή ρητορική που χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που ασκεί κριτική στον Φίτσο και θα αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιούνιο, έκαναν έκκληση για ενότητα και κάλεσαν τους ηγέτες των κομμάτων να συμμετάσχουν σε συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης.

Σημειώνεται, ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο ήταν η πρώτη εναντίον ενός Ευρωπαίου ηγέτη για περισσότερα από 20 χρόνια