Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του ατόμου που πυροβόλησε τον σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, και πρόκειται για τον Γιουράι Τσιντούλα, που είναι γνωστός λογοτέχνης στη Σλοβακία.

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, ενώ φέρεται να φώναξε προς το μέρος του λίγο πριν πυροβολήσει τέσσερις φορές.

Σημειώνεται ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβας, καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο και δεν ενδεικνυόταν δεδομένης της κατάστασης (χρειαζόταν άμεση περίθαλψη).

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε ο σλοβάκος πρωθυπουργός, είπε στο «Reuters» ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός, ενώ σοκαρισμένοι από την επίθεση δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους ευρωπαίοι ηγέτες.