Την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τόνισε για ακόμη μία φορά σήμερα, Τετάρτη 24/3, στην ομιλία του για τις επιθέσεις του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου επίθεση καθώς και για μεγάλη κλιμάκωση σε μία ήδη πολύ έντονη κατάσταση στην περιοχή, ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε «επικίνδυνα παιχνίδια με επιθέσεις και αντίποινα».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι τόσο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ όσο και η Κομισιόν από την πλευρά της έστειλαν ισχυρό μήνυμα κάνοντας έκκληση για ειρήνη. Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι υπήρξε πολιτική απόφαση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ωστόσο, προσέθεσε, «οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, αλλά από μόνες τους δεν αποτελούν πολιτική. Είναι εργαλείο πολιτικής».

«Οι κυρώσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση στον κίνδυνο της κλιμάκωσης» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δοθεί χώρος στην διπλωματία. Ο ύπατος εκπρόσωπος τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι «ώρα για διπλωματία» και η ΕΕ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους με όλες τις πλευρές.

«Συντονίσαμε τις προσπάθειές μας για να προσεγγίσουμε το Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» ανέφερε ακόμα και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Γάζα βρίσκεται στο «επίκεντρο και θα παραμείνει για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος» και «δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συμβαίνει» εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ