Ο Μάικλ Στιλ, ο πρώτος μαύρος ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δε θα παραμείνει στο θώκο για δεύτερη θητεία, καθώς αντικαταστάθηκε από τον πρώην πρόεδρο της οργάνωσης της πολιτείας του Ουισκόνσιν, Ρινς Πρίμπους.

Ο Πρίμπους καλείται να διαχειριστεί τα χρέη του κομματικού μηχανισμού, που φθάνουν τα 20 εκατ. δολάρια, αλλά και να συνενώσει τους Ρεπουμπλικάνους εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Ο Πρίμπους εξελέγη μετά τον έβδομο γύρο της ψηφοφορίας για την προεδρία της λεγόμενης Ρεπουμπλικανικής εθνικής επιτροπής (RNC) στο Μέριλαντ, τον οποίο κέρδισε αποσπώντας 97 από τις 168 ψήφους με αποτέλεσμα ο Στιλ να αποσυρθεί από την διεκδίκηση του αξιώματος.

Ο Στιλ ηττήθηκε παρότι επί των ημερών του οι Ρεπουμπλικάνοι κατέγραψαν σημαντικές, σε αριθμό και σημασία νίκες, στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το Νοέμβριο του 2010. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να επιχειρήσει να προσελκύσει ξανά τους χορηγούς οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το κόμμα στις εκλογές του 2010 και να προετοιμάσει την διαδικασία για την απονομή του χρίσματος του υποψηφίου ή της υποψηφίας του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Πρίμπους έχει δηλώσει ότι θέλει να συγκεντρωθούν 400 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία.

«Πρέπει να μαζέψουμε πάρα πολλά χρήματα, να ενωθούμε ως κόμμα, να οικοδομήσουμε πάνω στην επιτυχία και στις νίκες που μόλις επιτύχαμε το 2010 [και] να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως κόμμα», δήλωσε ο Πρίμπους μετά τη νίκη του.

Ο Στιλ δήλωσε ότι«είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα θέλει να κάνει κάτι λίγο διαφορετικά. Θα αποχωρήσω ώστε να ηγηθούν άλλοι».

Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων τόνιζαν ότι στόχος τους είναι «να επουλώσουν» τις πληγές, να «γεφυρώσουν» τα εσωκομματικά ρήγματα και να “ενώσουν” το κόμμα. Στόχος: «να κερδίσουμε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012».