Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από πυρά εναντίον πλήθους, που περίμενε σε τοποθεσία διανομής τροφίμων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ αρνήθηκε, από την πλευρά του, πως οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους.

Την ίδια ώρα, πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους τρόφιμα αναμένεται στον θύλακα, που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Σύμφωνα με εξειδικευμένο ιστότοπο, το καράβι πλέει περίπου 30 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας σήμερα, Παρασκευή, πρώτη ημέρα μεγάλης προσευχής αφότου άρχισε το ραμαζάνι.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό, εκτιμώντας πως άνοιξαν πυρ «άρματα μάχης και ελικόπτερα» εναντίον ανθρώπων, που περίμεναν να μοιραστεί αλεύρι στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ», πολύ κοντά στην πόλη της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν επιτέθηκε σε Παλαιστίνιους σε σημείο διανομής βοήθειας και διαβεβαίωσε πως αναλύει το συμβάν αυτό με σοβαρότητα.

Ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινή πολιορκία, ειδικά στον δυσπρόσιτο βορρά, όπου εκτιμάται πως βρίσκονται σήμερα κάπου 300.000 άνθρωποι.

Σε βόρειους τομείς της Λωρίδας της Γάζας οι κάτοικοι έχουν, πλέον, καθημερινά το βλέμμα και την ακοή στραμμένα στους αιθέρες, αναμένοντας τις ρίψεις τροφίμων, παρότι οι ποσότητες κάθε άλλο παρά επαρκούν. Καθώς τα δέματα με τα αλεξίπτωτα πλησιάζουν το έδαφος, άνθρωποι τρέχουν ανάμεσα στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα προλάβουν να πάρουν έναν σάκο με τρόφιμα ή έτοιμα γεύματα.

Τη νύχτα, πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ», περιμένοντας τα ελάχιστα φορτηγά με βοήθεια, που φθάνουν ως εκεί, έγιναν στόχος «ισραηλινών πυρών», σύμφωνα με αναφορά τοπικών αξιωματούχων.

«Ο απολογισμός των θυμάτων, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ας Σίφα, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε 20 νεκρούς και 155 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου, που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο ‘Κουβέιτ’ και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιατρός Μοχάμεντ Γουράμπ, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αυτό, το μεγαλύτερο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε πτώματα και πολλούς τραυματίες από σφαίρες να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα.