Από την Τζάκι Ο’ μέχρι τη Μισέλ Ομπάμα, κάθε Πρώτη Κυρία έχει αφήσει το σημάδι της στο Λευκό Οίκο, συνδυάζοντας τους ρόλους της οικοδέσποινας και μιας εμβληματικής φιγούρας. Αξιολογώντας παράγοντες όπως η δέσμευση και συνεισφορά τους στο έθνος, τα επιτεύγματα και τη δημόσια εικόνα τους, οι χρήστες του Quora αξιολόγησαν και ψήφισαν τις πιο γνωστές Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ και σας παρουσιάζουμε τις 7 πιο αγαπημένες.

1. Τζάκι Κένεντυ Ωνάση

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση ήταν μια από τις πιο κοσμικές και εμβληματικές φιγούρες που έχουν περάσει από τον Λευκό Οίκο και ένα σύμβολο στυλ και γοητείας. Ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ κατέγραψε μια πολυδιάστατη θητεία, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού, την προώθηση της αμερικανικής ιστορίας αλλά και την ανακαίνιση του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, μετά τη δολοφονία του συζύγου της Τζον Κένεντι, η “Τζάκι Ο” συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας, διατηρώντας τη φήμη της ως μία από τις πιο αγαπητές και εντυπωσιακές πρώτες κυρίες της Αμερικής.

2. Έλινορ Ρούζβελτ

Η Έλινορ Ρούζβελτ παρά την αρχική της απροθυμία να γίνει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, έχει αφήσει πολύ μεγάλη κληρονομιά στο πλευρό του Φράνκλιν Ρούζβελτ. Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτη είναι η υποστήριξη προοδευτικών σκοπών, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η στέγαση ατόμων με χαμηλό εισόδημα και η απασχόληση των νέων.

Σε αντίθεση με άλλες Πρώτες Κυρίες, η Έλινορ Ρούζβελτ απασχόλησε αρκετά το προσκήνιο της πολιτικής, διοργανώνοντας εβδομαδιαίες συνεντεύξεις Τύπου με γυναίκες δημοσιογράφους, πραγματοποιώντας περιοδείες, συμμετέχοντας σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνεισφέροντας σε διάφορες εκδόσεις. Το αδάμαστο πνεύμα της είναι χαρακτηριστικό της ιστορικής θητείας της.

3. Μισέλ Ομπάμα

Η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, έγινε ιδιαίτερα αγαπητή ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ τόσο για το στυλ της όσο και για το έργο της στην υποστήριξη της υγιεινής διατροφής, των παιδικών δικαιωμάτων, την εκπαίδευση αλλά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το έργο της Μισέλ Ομπάμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την εκστρατεία “Let’s Move!” για την υγιεινή διατροφή και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, την υποστήριξη των στρατιωτικών οικογενειών, την προώθηση της σημασίας της εκπαίδευσης και την υποστήριξη των γυναικείων δικαιωμάτων.

4. “Lady Bird” Τζόνσον

Η Κλόντια Άλτα Τζόνσον, γνωστότερη με το χαϊδευτικό «Lady Bird», που σημαίνει «πασχαλίτσα», ανέλαβε το ρόλο της Πρώτης Κυρίας μετά την εμβληματική Τζάκι Κένεντι και κέρδισε επάξια τη δική της θέση ως μία από τις πιο αγαπημένες Πρώτες Κυρίες του έθνους. «Ένιωσα σαν να έμπαινα ξαφνικά στη σκηνή υποδυόμενη έναν ρόλο που δεν είχα προβάρει ποτέ», την ακούμε να λέει στο ντοκιμαντέρ «The Lady Bird Diaries» αναφερόμενη στην ανάληψη χρεών Πρώτης Κυρίας μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι.

Οι ακούραστες προσπάθειές της στην προεκλογική εκστρατεία του Λίντον Τζόνσον το 1964 την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.  Από τη θέση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, αλλά και αργότερα, έδωσε μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν υπέρμαχος των εργαζόμενων γυναικών και επηρέασε τον σύζυγό της να διορίζει γυναίκες σε κυβερνητικές θέσεις.

5. Χίλαρι Κλίντον

Ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του συζύγου της, Μπιλ Κλίντον, η Χίλαρι Κλίντον είχε μια ενεργή παρουσία και ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες, όπως η προσπάθειά της να βελτιώσει τον τομέα της υγείας.

Από το 1993 έως το 2001, η Χίλαρι Κλίντον, εκτός από το συνηθισμένο γραφείο της Πρώτης Κυρίας στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, διατηρούσε γραφείο εντός της Δυτικής Πτέρυγας, και μάλιστα βρισκόταν στον στενό κύκλο διοίκησης του Λευκού Οίκου, κατέχοντας ειδικές προσβάσεις και εξουσιοδοτήσεις ενώ θεωρήθηκε από αρκετούς ως ενεργή σύμβουλος του προέδρου.

6. Άμπιγκεϊλ Άνταμς

Το χάλκινο άγαλμα της Abigail Adams στη Βοστόνη

Η Άμπιγκεϊλ Άνταμς υπήρξε η σύζυγος του δεύτερου Προέδρου των ΗΠΑ, του Τζον Άνταμς, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους ιδρυτές των ΗΠΑ. Αποτέλεσε μία από τις πιο μορφωμένες Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ και ενεπλάκη τόσο ενεργά με τη πολιτική, που οι αντίπαλοί της την αποκαλούσαν «Κυρία Πρόεδρο».

Ως Πρώτη Κυρία αξιοποίησε τον ρόλο της για να προωθήσει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των γυναικών αλλά και στην κατάργηση της δουλείας. Η Άμπιγκεϊλ διατηρούσε μία αυστηρή καθημερινή αντζέντα, ξεκινώντας το πρόγραμμά της από τις 5 π.μ. και συμμετέχοντας σε πολιτικές συζητήσεις, κάτι ασυνήθιστο για τις γυναίκες της εποχής

7. Λόρα Μπους

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρώτη Κυρία, η Λόρα Μπους, σύζυγος του Τζορτζ Μπους, υπερασπίστηκε με πάθος ζητήματα μόρφωσης, εκπαίδευσης και υγείας. Ακολουθώντας τα βήματα της πεθεράς της υποστήριξε επίσης ακούραστα την ευημερία των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν βυθίστηκε σε απροκάλυπτα πολιτικούς ρόλους όπως ορισμένες προκάτοχοί της, ο αντίκτυπός της ήταν αναμφισβήτητος.

Μεταξύ άλλων διοργάνωσε μια εθνική έκθεση βιβλίου με Αμερικανούς συγγραφείς, απέσπασε έπαινο για τη συμπονετική υποστήριξή της στους επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ ασχολήθηκε πολύ με την κακομεταχείριση των Αφγανών γυναικών από τους Ταλιμπάν.

Διαβάστε σχετικά:

Πώς προέκυψε ο όρος «πρώτη κυρία» για τις συζύγους προέδρων και πρωθυπουργών

Λευκός Οίκος: Ποια είναι η αξία της κατοικίας του προέδρου των ΗΠΑ

Ποιοι ήταν οι εξυπνότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ

Τρία πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Λευκό Οίκο: Φήμες ότι είναι στοιχειωμένος