Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός άνδρα, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλησε να διαβιβάσει πληροφορίες στην Πολωνία για ένα εργοστάσιο του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, προκειμένου να διευκολύνει ενδεχόμενα πλήγματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), αυτός ο ρώσος πολίτης συνεργάστηκε «ενεργητικά με εκπρόσωπο των μυστικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας της Πολωνίας, προκειμένου να διαβιβάσει πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή με αντάλλαγμα το άσυλο». Οι πληροφορίες αυτές αφορούν κυρίως «τους όγκους παραγωγής κρατικών παραγγελιών της αμυντικής βιομηχανίας» σε αυτό το εργοστάσιο της περιοχής Πένζα, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας, όπου παρουσιάζεται επίσης ένα εγχειρίδιο εκμάθησης των ουκρανικών, ο ύποπτος δηλώνει πως ήθελε να διευκολύνει ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον αυτού του εργοστασίου. Η FSB δεν αναφέρει λεπτομέρειες για αυτές τις κατηγορίες, όμως η Ουκρανία πολλαπλασίασε, σε απάντηση για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους στο ρωσικό έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας διευκρινίζουν πως ο ύποπτος λογάριαζε επίσης να διαβιβάσει δεδομένα άλλων υπαλλήλων του εργοστασίου, που θεωρούνται αμυντικό απόρρητο.

Τον τελευταίο καιρό η FSB πολλαπλασιάζει τις συλλήψεις ατόμων, που παρουσιάζονται ως σαμποτέρ, οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό της Ουκρανίας ή κρατών, που θεωρούνται εχθρικά απέναντι στη Ρωσία.