«Αν είστε ευτυχισμένοι στην εργασία σας, αυτό αποτυπώνεται από τον αριθμό αδειών που παίρνετε μέσα στο χρόνο», λένε οι ειδικοί. Οι πιο ικανοποιημένοι Αμερικανοί εργαζόμενοι πήραν κατά μέσο όρο 15 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών (PTO) πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το CalendarLabs.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2023 σε ποσοστό 38% οι Αμερικανοί εργαζόμενοι πήραν λιγότερες μέρες αδείας από τον μέσο όρο, είτε επειδή αυτό ήταν το μόνο που τους επιτρεπόταν είτε επειδή ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να απουσιάσουν λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Όταν φεύγουν από το γραφείο, σχεδόν τέσσερις στους πέντε εργαζόμενοι νιώθουν ενοχές, καθώς ανησυχούν μήπως αυξήσουν τον φόρτο εργασίας των συναδέλφων τους ή μήπως δεν προλάβουν να τελειώσουν τη δουλειά τους, όταν επιστρέψουν.

Για να αντισταθμίσει τις «ενοχές» του το 66% των εργαζομένων αφιέρωσε επιπλέον ώρες πριν πάρει άδεια, ενώ το 69% παραδέχτηκε ότι ανταποκρίθηκε σε ειδοποιήσεις και εκτός δουλειάς.

Γυναίκα στην πραλία πληκτρολογεί στο λάπτοπ

Ο μέσος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει μόλις 11 ημέρες για τα πρώτα πέντε χρόνια εργασίας, 15 ημέρες μετά από πέντε χρόνια και 17 ημέρες αδείας μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας, σύμφωνα με το Forbes. Ωστόσο, αντί να κάνουν διακοπές, το 87% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια αύξηση… της τάξεως των 10.000 δολαρίων ετησίως.

Μια προηγούμενη μελέτη αποκάλυψε το χάσμα γενεών γύρω από τις ενοχές των αδειών. Οι Gen Zers, (νεότεροι) όπως αποδεικνύεται, είναι πολύ πιο ντροπαλοί στο να πάρουν άδεια από τους συναδέλφους τους Boomers (μεγαλύτερους σε ηλικία).

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το LinkedIn αποκάλυψε ότι το 35% των εργαζομένων της Gen Z λένε ότι αισθάνονται ένοχοι που δεν εργάζονται όταν βρίσκονται σε διακοπές, σε σύγκριση με το 22% των Boomers. Επιπλέον, μόλις το 58% της νεότερης γενιάς είχε στα σχέδια του να κλείσει διακοπές και να αποσυνδεθεί εντελώς τους επόμενους μήνες…

Γυναίκα άνεση στυλ

Επιπλέον, η Gen Z δεν είναι απλώς νευρική όταν είναι να πάρει άδεια για διακοπές, αλλά μερικοί από αυτούς είναι πολύ φοβισμένοι, ακόμα και να σηκωθούν από το γραφείο για το διάλειμμά τους.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την EZ Cater διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους της Gen Z ανησυχεί ότι ο εργοδότης τους δε θα τους δει με καλό μάτι, αν σταματήσουν για να φάνε το μεσημεριανό τους. Μεταξύ των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ένας στους 10 υπαλλήλους λέει ότι δεν κάνει ποτέ μεσημεριανό διάλειμμα. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι τρώνε μεσημεριανό στο γραφείο τους τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

«Αυτή η ενοχή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία και την εργασιακή τους απόδοση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι εργοδότες θα πρέπει να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα στον χώρο εργασίας που ενθαρρύνει τη λήψη άδειας χωρίς ενοχές», δήλωσε στο Fortune η Hannah Workman, μέλος της δημιουργικής ομάδας για το CalendarLabs.

«Καθώς οι διαταραχές της ψυχικής υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, η ανακούφιση των συναισθημάτων ενοχής ή του άγχους, αλλά και η απογοήτευση των ημερών διακοπών και η απόλαυση της ζωής γίνεται πιο σημαντική», γράφει η NewYorkPost.

Η μελέτη CalendarLabs, πάντως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη της βοήθειας προς τους εργαζόμενους όσον αφορά την κατανόηση της σημασίας της αποσύνδεσης για λίγο από την εργασία ανήκει στο διοικητικό προσωπικό.

«Η προώθηση των διαλειμμάτων, η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και η αποτελεσματική διαχείριση του φόρτου εργασίας μπορούν να ενισχύσουν την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων», είπε ο Workman.