Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, το Κίεβο αλλάζει την τακτική πολέμου και στρέφεται στην άμυνα σε κάποιες περιοχές. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ενημέρωση πως η ουκρανική αντεπίθεση οδηγείται προς το τέλος της, αν και οι επιθετικές επιχειρήσεις συνεχίζονται σε άλλες περιοχές.

Όπως έγραψε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», η ουκρανική ηγεσία εστιάζει τώρα στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων, αλλά και στην επιτάχυνση των συνομιλιών με τους εταίρους για την ενίσχυση των στρατιωτικών προμηθειών.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε εμμέσως να εννοηθεί πως η ουκρανική αντεπίθεση, της οποίας τα αποτελέσματα ήταν τελικά αμελητέα, ολοκληρώνεται. «Έχει ξεκινήσει μια νέα φάση πολέμου καθώς ξεκίνησε ο χειμώνας», είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press.

«Ο χειμώνας στο σύνολό του είναι μια νέα φάση πολέμου. Θα έλεγα ότι ένας χειμερινός πόλεμος δεν γίνεται μόνο στην πρώτη γραμμή αλλά και μέσα στις πόλεις», είπε. Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραίες καιρικές συνθήκες (ισχυρή άνεμοι, έντονη χιονόπτωση και βροχές», που δυσκολεύουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε πως η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για «άσχημα νέα» από το μέτωπο στην Ουκρανία.

«Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο στις θετικές όσο και στις άσχημες περιόδους».

Το αρχαίο όπλο, ο χρόνος, τον οποίο αποφάσισε να αξιοποιήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο «plan B» που έχει θέσει σε εφαρμογή εδώ και αρκετούς μήνε, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις στη Δύση πως η Ρωσία θα μπορούσε τελικά να κερδίσει – ή τουλάχιστον να μη χάσει – τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.