Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την οποία μεταδίδει live το Reuters.

Συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, συμπληρώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης «39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές».

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι 25 όμηροι

Στα χέρια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε νωρίτερα η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς. Μεταφέρονται με ασθενοφόρα προς την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσμαστος της Ράφα, δήλωσε λίγο μετά τις 16:30 ένας Ισραηλινός αξιωματούχος. Ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν επίσης ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα και κατευθύνονται προς το πέρασμα στην Αίγυπτο.

Οι 13 Ισραηλινοί έφτασαν λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στα χέρια της Σιν Μπετ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η εκεχειρία στη Γάζα είναι μια σύντομη παύση

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχθεί 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.