Με ένα doodle, η Google τιμά σήμερα το Halloween, τη γιορτή που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και θυμίζει τις δικές μας Απόκριες. Η γιορτή μάς έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είναι φυσικά άκρως εμπορική.

Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.

Τα κοστούμια και οι κολοκύθες έχουν την τιμητική τους και στην Ελλάδα. Βέβαια κανένα παιδάκι δεν βγαίνει να χτυπήσει πόρτες για το περιβόητο «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα).

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου.

Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».