Η κυβέρνηση της Ταϊβάν υπερασπίστηκε σήμερα τον ταϊβανέζικο τεχνολογικό κολοσσό Foxconn, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο ερευνών στην Κίνα, καταγγέλλοντας «πολιτική παρέμβαση» που ενορχηστρώθηκε, σύμφωνα με την Ταϊπέι, από το Πεκίνο.

Η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times έγραψε χθες, Κυριακή, ότι αρκετές θυγατρικές στην Κίνα της Foxconn, ενός εκ των βασικών παρόχων της αμερικανικής εταιρείας Apple, αποτελούν αντικείμενο φορολογικών ελέγχων. Οι εγκαταστάσεις που αφορούν οι έρευνες αυτές βρίσκονται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, στη νότια Κίνα, και στην Τζιανγκσού, στην ανατολική Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές ερευνούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Foxconn χρησιμοποιεί τις εκτάσεις στις οποίες βρίσκονται οι θυγατρικές της στις επαρχίες Χουνάν και Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, πρόσθετε η Global Times, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες παραβάσεις θεωρείται ύποπτη η εταιρεία.

Η Foxconn είχε επιβεβαιώσει χθες, Κυριακή, ότι αποτελεί αντικείμενο ερευνών στην Κίνα, σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές. Οι έρευνες αυτές γίνονται την ώρα που η Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του, προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2024.

Οι έρευνες στην Foxconn έχουν στόχο «να διαταράξουν την ταϊβανέζικη δημοκρατία», κατήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊβάν Τσενγκ Γουέν-τσαν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε μια δημοκρατική χώρα, η επιλογή ηγετών και προέδρων πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον χωρίς απειλές, εξαναγκασμούς, παρεμβάσεις και διαστρεβλώσεις, προκειμένου να επιτρέπεται στον καθένα να εκφράζει ελεύθερα τη βούλησή του», σημείωσε. «Δεν θέλουμε κινεζικοί παράγοντες να επηρεάσουν τις εκλογές», πρόσθεσε ο Τσενγκ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊβάν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην Foxconn, βασικό κατασκευαστή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στον κόσμο. «Πιστεύουμε ότι όλες οι επενδύσεις ταϊβανέζικων επιχειρήσεων στην Κίνα είναι σύμφωνες με τον νόμο», υπογράμμισε επίσης ο Τσενγκ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους. «Δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε επιτήρηση (…) ούτε σε πολιτικές παρεμβάσεις».

Η Foxconn, επίσης γνωστή με την επίσημη ονομασία της Hon Hai Precision Industry, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα, όπου έχει πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους και περίπου τριάντα εργοστάσια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Ο ιδρυτής της Foxconn, ο δισεκατομμυριούχος Τέρι Γκου, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο από την θέση του στο διοικητικό συμβούλιο για να «προετοιμάσει» την υποψηφιότητά του στην προεδρία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητά του να είναι υποψήφιος, φροντίζοντας όμως να μην θιγεί η επιχείρησή του.