Τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και να παρουσιάσει διπλωματικό σχέδιο δράσης.

«Υποστηρίζω τη δικαιολογημένη αντίσταση των Παλαιστινίων αδελφών μας που έχουν μείνει μόνοι από τον μουσουλμανικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα ενάντια στη συνεχή παραβίαση της ιερότητας και της ισλαμικής ταυτότητας του τζαμιού Al-Aqsa, τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και την ίδρυση νέων οικισμών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, όπως και χθες. Σε αυτόν τον αγώνα, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε συμπεριφορές και εικόνες που θα βλάψουν τον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης» έγραψε ο Αχ. Νταβούτογλου στο X.

«Μια μόνιμη ειρήνη μπορεί να καταστεί δυνατή εάν το Ισραήλ σεβαστεί τους ιερούς τόπους, ειδικά το τέμενος Al-Aqsa, δεν εμποδίζει το κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, δεν χτίζει νέους οικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη, σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και άρει όλα τα εμπάργκο στη Γάζα. Προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες με την πιθανή κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, η Τουρκία θα πρέπει να καλέσει αμέσως τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας σε έκτακτη συνεδρίαση και να παρουσιάσει ένα διπλωματικό σχέδιο δράσης για να διασφαλίσει την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών» καταλήγει.