Ο ρεπόρτερ του CNN Nic Robertson μετέδιδε τις δραματικές εξελίξεις από το Zikim στο Ισραήλ, καθώς πύραυλοι από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαίτιζαν ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τη Γάζα μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Το Iron Dome σχεδιάστηκε ειδικά για να προστατεύει από μια σειρά εισερχόμενων απειλών μικρής εμβέλειας, έγραφε το BBC το 2021. Το σύστημα έχει τις ρίζες του στον πόλεμο που διεξήγαγε το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου το 2006, όταν χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ – προκαλώντας τεράστιες ζημιές, μαζικές εκκενώσεις και δεκάδες θανάτους.

Μετά από αυτό το γεγονός το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αναπτυχθεί μια νέα αντιπυραυλική ασπίδα.

Το Iron Dome δημιουργήθηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries με κάποια αμερικανική υποστήριξη και τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Θεωρείται από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, ο Σιδηρούς Θόλος χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει και να καταστρέφει τις εισερχόμενες απειλές πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιές.

Το παντός καιρού σύστημα σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση όπλων μικρότερης εμβέλειας, όπως οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα.

Η ανάπτυξη του Iron Dome ήταν δαπανηρή, αλλά οι κατασκευαστές λένε ότι είναι οικονομικά αποδοτικό λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί για να διακρίνει μεταξύ των πυραύλων που είναι πιθανό να πλήξουν δομημένες περιοχές και εκείνων που δεν θα πλήξουν. Στατικές και κινητές μονάδες εκτοξεύουν μόνο πυραύλους αναχαίτισης για να καταρρίψουν οτιδήποτε ερμηνεύεται ως επικίνδυνο.

Μια δεκαετία αφότου ο Σιδηρούς Θόλος τέθηκε σε λειτουργία, το Ισραήλ διέθετε πλέον 10 συστοιχίες που είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούσαν να εκτοξεύσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης.

«Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome, το οποίο ήταν σωτήριο, όπως πάντα», δήλωνε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.