Η εισαγγελία του Παρισιού ερευνά οικονομικές συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του κολοσσού με τα δεκάδες πολυτελή brands «LVMH» Μπερνάρ Αρνό και ο Ρώσος ολιγάρχης Νικολάι Σαρκίσοφ, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή (29/9) οι γαλλικές αρχές.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών Tracfin, ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Σαρκίσοφ είχε αποκτήσει ακίνητα στο πολυτελές θέρετρο των Άλπεων, Κουρσεβέλ, μέσω μιας σύνθετης συναλλαγής – όπου εμπλέκονται εταιρίες με έδρα τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο – στην οποία ο Αρνό, χρησιμοποιώντας μια από τις εταιρείες του, είχε παράσχει δάνειο.

Το ποσό που φέρεται να του είχε δώσει ανέρχεται κοντά στα 18,5 εκατομμύρια ευρώ και τώρα ελέγχεται για το αν πραγματοποιήθηκε μεσιτική απάτη που του απέφερε κέρδος ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που κοιτάζουν οι αρχές είναι αν στην ουσία ο Σαρκίσοφ πούλησε στον… εαυτό του ακίνητα που ήδη του ανήκαν. Έπειτα, ο Αρνό αγόρασε την εταιρία Le Fleche, στην οποία πέρασαν οι τίτλοι κυριότητας των ακινήτων και ουσιαστικά είναι αυτός τώρα ο ιδιοκτήτης τους.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού που παραδέχθηκε τις έρευνες, εξετάζει την σχέση ανάμεσα στον 74χρονο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbesμε περιουσία στα 187,2 δισ. δολάρια, και στον Ρώσο επιχειρηματία.

Ο εκπρόσωπος του Αρνό αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η πλευρά του Σαρκίσοφ. Η εφημερίδα Le Monde είχε επικαλεστεί πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Αρνό, λέγοντας ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με πλήρη σεβασμό της γαλλικής νομοθεσίας. Ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη.