Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 150 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη (27/9), σε χώρο γαμήλιας δεξίωσης στη Νινευή του βόρειου Ιράκ, σε κτίριο της συνοικίας Χαμντανίγια.

Ο αντικυβερνήτης της Νινευή Χασάν αλ-Αλάκ δήλωσε στο Reuters ότι 113 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και 150 τραυματίες.

Η φωτιά ξέσπασε σε μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται λίγο έξω από τη βόρεια πόλη της Μοσούλης, περίπου 400 χιλιόμετρα (περίπου 250 μίλια) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Βαγδάτης μετά το άναμμα πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια του εορτασμού, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες άνθρωποι – περίπου χίλιοι, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya – είχαν κατακλύσει την αίθουσα γαμήλιων δεξιώσεων, η οποία έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή.

Βίντεο από ανταποκριτή του Reuters στο σημείο δείχνει πυροσβέστες να σκαρφαλώνουν πάνω από τα απανθρακωμένα συντρίμμια του κτιρίου σε αναζήτηση επιζώντων.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέφερε ο Mahmoud Abdelwahed του Al Jazeera έδειξαν ότι το κτίριο ήταν κατασκευασμένο από ιδιαίτερα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά, γεγονός που συνέβαλε στην ταχεία κατάρρευσή του.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της πως «η φωτιά προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της οροφής, λόγω των ιδιαίτερα εύφλεκτων και φθηνών δομικών υλικών». «Μαρτυρίες αναφέρουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης, τα οποία προκάλεσαν την πυρκαγιά», συμπληρώνει.

Ασθενοφόρα και ιατρικά πληρώματα εστάλησαν στο σημείο από τις ομοσπονδιακές ιρακινές αρχές και αρχές στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο είπαν ότι το κτίριο έπιασε φωτιά περίπου στις 22:45 τοπική ώρα.

Το Al Arabiya μεταδίδει ότι στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφέρει στη Βαγδάτη ορισμένους από τους σοβαρότερα τραυματισμένους.