Τα F-16 αποτέλεσαν το μήλον της Έριδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο της G20, στην Ινδία. «Αν εσύ έχεις το Κογκρέσο, εγώ έχω το κοινοβούλιο που δεν θα πει το “ναι” στη Σουηδία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη σύνοδο, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Έστω και στα όρθια είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν. Κι εκεί συνομιλήσαμε για το ζήτημα των F-16. Bέβαια για το θέμα των F-16 οι φίλοι μας λένε συνέχεια “η Σουηδία, η Σουηδία”. Μια τέτοια προσέγγιση μας προκαλεί λύπη. Όταν μας λένε έτσι, εγώ έχω μια απάντηση. Εσείς για όλα λέτε ‘το Κογκρέσο, το Κογκρέσο’, τότε κι εγώ έχω το δικό μου Κογκρέσο το οποίο είναι το Κοινοβούλιο μου. Όσο το ζήτημα αυτό (της Σουηδίας) δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο μου, τότε κι εγώ δεν μπορώ να πω το ‘ναι’ εγώ δεν είμαι σε θέση να αποφασίσω μόνος μου. Πρέπει να εγκριθεί απο το Κοινοβούλιο μου. Η Σουηδία πρέπει να κάνει τα καθήκοντα της. Κι όσο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τόσο κι εγώ θα περιμένω την απόφαση του Κοινοβουλίου μου».

Προκλήσεις από σύμμαχο του Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νέα Ευημερία, Ντογάν Αϊντάλ που είχε συμμαχήσει στις προεδρικές εκλογές με τον Ερντογάν εμφανίστηκε προκλητικός δηλώνοντας: «Εκείνα τα νησιά είναι δικά μας. Τα έξι από αυτά είναι γύρω από την περιοχή της Κρήτης. Κοντά στην Κρήτη. Με το θαλάσσιο Δίκαιο επιχειρούν να στενέψουν την Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Σε αυτό μπορεί να υπάρξει συμφωνία με διαβούλευση. Όμως εισέβαλαν και σε δυο νησιά. Στη Λέβιθα και στη Σύρνα. Εκεί μετέφεραν στρατεύματα. Όπως και στο Αγαθονήσι. Εδώ δεν μιλάμε για μικρά νησιά. Είναι τριπλάσια της Πριγκήπου. Αν στα νησιά αυτά στη Λέβιθα και Συρνα επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα , τότε η έξοδος μας στο Αιγαίο θα γίνει δυσκολότερη. Γι’ αυτό κι εμείς το 1995 μέσω της Κοινοβουλίου είπαμε casus belli. Δηλαδή για εμάς είναι αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων εδώ».

Αιχμές Ερντογάν για τον Σαρλ Μισέλ

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ λέγοντας ότι δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει. «Τι να πεις με τον Σαρλ Μισέλ: Mα φυσικά την ΕΕ. Όμως ο κ. Μισέλ δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει μόνος του. Κι εκείνος βρίσκεται σε μια προσπάθεια να μιλάει με όλες τις χώρες της Ε.Ε και να αποφασίζει με αυτόν τον τρόπο. Οι χώρες της Ε.Ε εδώ και 50 χρόνια μας οδηγούν απο αναβολή σε αναβολή. Και σήμερα κάνουν το ίδιο πάλι αναβολή. Και ας μας καθυστερούν και ας μην μας καθυστερούν. Η Τουρκία είναι η Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε την δική μας πορεία» τόνισε ο Ερντογάν.