Τα αμύγδαλα περιέχουν έλαια κατά 50%, πρωτείνες -φυσικά χωρίς χοληστερόλη- κατά 22%, φυτικές ίνες κατά 12% και μόνο κατά 5% υδατάνθρακες.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για το λόγο αυτό θεωρούνται τροφή τονωτική του νευρικού συστήματος και αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου αλλά και φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου και καλίου.

Το έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς, το αμυγδαλέλαιο, ευρύτατα διαδεδομένο στην κοσμετολογία για τη μαλακτική και θρεπτική του δράση αλλά και βρώσιμο, αποτελείται από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κατά 25%, από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα κατά 65% και μόνο κατά 10% από κορεσμένα λιπαρά οξέα.Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α, D, και Ε.

Η σύστασή του λοιπόν είναι παρόμοια με αυτή του ελαιολάδου και αποτελεί μια γευστικότατη αν και ακριβή εναλλακτική. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, πάμε για το πρώτο ελιξίριο που είναι πόσιμο. Η ιδέα δεν είναι καθόλου πρωτότυπη, χάλαγε κόσμο στην κεντρική Ευρώπη ήδη από το… Μεσαίωνα, εφόσον το θεωρούσαν ως την καλύτερη εναλλακτική την περίοδο της νηστείας. Στις μέρες μας είναι πάλι της μόδας και η παρασκευή του, απλούστατη.

τα βασικά
• 1 κούπα αμύγδαλα
• 4 κούπες εμφιαλωμένο νερό

για περισσότερη γεύση
• 2 κ.σ. σιρόπι αγάβης ή
• 1 κ.σ. μέλι ή
• 4 χουρμάδες
• 1 κάψα βανίλιας

-Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουσκέψουν σε 3 κούπες νερό για 4-6 ώρες.

-Σε ένα δυνατό μπλέντερ, στην υψηλή ταχύτητα, αναμιγνύουμε τα αμύγδαλα με 4 κούπες νερό. Το γάλα ετοιμάστηκε! Περνάμε το μίγμα από λεπτή μουσελίνα.

-Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα και γεύση. βάζουμε ξανά το σουρωμένο γάλα στο μπλέντερ και προσθέτουμε μέλι, ή σιρόπι αγάβης και τη βανίλια. Η ιδέα με τους χουρμάδες και ίσως λίγη κανέλα, δε μου φαίνεται καθόλου κακή..

-Το «γάλα» αμυγδάλου μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 5 μέρες, είναι σούπερ τροφή με σούπερ γεύση και φτιάχνεται πολύ απλά.

Εννοείται πως το γάλα αμυγδάλου εκτός από πόσιμο είναι σούπερ beauté ελιξίριο, εξαιρετική πρώτη ύλη για μάσκες προσώπου.

-Με το στερεό υλικό που έχει απομείνει μετά το σούρωμα του γάλακτος, μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατο scrub προσώπου ή σώματος. Θα το αναμείξουμε με μέλι ή cold cream και σε 1 λεπτό θα είναι έτοιμο.

-Ακόμα, μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικές μάσκες καθαρισμού αναμιγνύοντας λίγο αμυγδαλένιο γάλα με την άργιλο που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας.

Πηγή: beautyelixirs