Μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι βαρετή. Ορισμένες τροφές που μπορεί να φαίνονται σαν ένοχες απολαύσεις μπορεί να σας κάνουν, τελικά, καλό. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς τα προετοιμάζετε και πόσο συχνά βρίσκονται στο τραπέζι σας.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι πραγματικά ευχάριστη. Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται πρόκληση, αλλά τελικά το σώμα και η νοοτροπία σας θα δουν μια αλλαγή. Πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά με μέτρο με προσαρμογές στο μέγεθος των μερίδων, εξηγεί το Verywell Fit. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ορισμένα από τα αγαπημένα σας τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από ό,τι νομίζετε. Και με μερικές τροποποιήσεις, μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν μέρος της ολοκληρωμένης διατροφής σας.

Σοκολάτα

Σοκολάτα

Η σοκολάτα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο υγιεινή απ’ ό,τι νομίζετε, τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σας. «Όλες οι μορφές σοκολάτας διεγείρουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών “ευτυχίας”, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και των ενδορφινών», δήλωσε η διαιτολόγος Rebecca Scritchfield στο Men’s Journal. «Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές φλαβανόλες, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες».

Η μαύρη σοκολάτα είναι η δημοφιλέστερη σοκολάτα επιλογής για όσους προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους, καθώς περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κακάο με φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και τη μικρότερη ποσότητα σακχάρων. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην αρτηριακή πίεση, στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά σας και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ειδών καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το WebMD.

Πατάτες

Όταν σκέφτεστε τις πατάτες, πιθανότατα φαντάζεστε μια μερίδα τηγανητές πατάτες ή μια σακούλα πατατάκια. Αν και το τηγάνισμα δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή μαγειρέματος, οι ίδιες οι πατάτες μπορούν στην πραγματικότητα να είναι θρεπτικές. Το συγκεκριμένο θρεπτικό προφίλ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας, αλλά σε γενικές γραμμές, οι πατάτες αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, καλίου και μαγγανίου εξηγεί το Healthline.

Διατηρώντας, μάλιστα, τη φλούδα της πατάτας κατά το μαγείρεμα, μεγιστοποιείτε αυτά τα διατροφικά οφέλη. Οι πατάτες μπορούν, επίσης, να είναι πολύ χορταστικές, κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά να προσέχετε τις μερίδες σας. Αυτές έχουν συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους σε ορισμένες μελέτες, σύμφωνα με το Healthline.

Οι ψητές, οι βραστές ή οι πατάτες στον ατμό είναι οι καλύτερες επιλογές μαγειρέματος για την υγεία σας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι απλές και βαρετές. Μπορείτε να προσθέσετε στην ψητή πατάτα σας λαχανικά όπως μπρόκολο ή πιπεριές και να χρησιμοποιήσετε απλό γιαούρτι αντί για ξινή κρέμα. Είναι σοφό, ωστόσο, να παραλείψετε το τυρί και το μπέικον, αν προσπαθείτε πραγματικά να κρατήσετε χαμηλά τις θερμίδες και τα λιπαρά.

Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε τις ποικιλίες πατάτας με έντονα χρώματα, όπως οι γλυκοπατάτες, οι οποίες περιέχουν επίσης β-καροτίνη για την καταπολέμηση των φλεγμονών και λιγότερες θερμίδες, όπως τονίζει το Anytime Fitness.

Αν η πατατοσαλάτα είναι το αγαπημένο σας συνοδευτικό, μη φοβάστε να την δοκιμάσετε, καθώς υπάρχουν και πιο ελαφριές εκδοχές. Επιλέξτε τη μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες ή παραλείψτε εντελώς τη μαγιονέζα και προτιμήστε ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση το ξύδι, σύμφωνα με το WebMD.

Ζυμαρικά

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι και σας κρατούν ικανοποιημένους για περισσότερη ώρα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσετε κάτι επιπλέον ή να φάτε σχετικά γρήγορα. Προσέξτε, όμως, τι βάζετε πάνω τους. Αν τα καλύψετε με μια πλούσια σάλτσα με κρέμα γάλακτος, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσετε τα λιπαρά και το αλάτι. Δοκιμάστε, αντιθέτως, ζυμαρικά ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα.

Ρύζι

Καστανό ρύζι μαγειρεμένο

Το ρύζι μπορεί μερικές φορές να έχει την κακή φήμη ότι είναι ένας απλός υδατάνθρακας, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εξερευνήσουν προϊόντα με λιγότερες θερμίδες και υποκατάστατά του, όπως το ρύζι από κουνουπίδι. Οι υδατάνθρακες, ωστόσο, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και δεν υπάρχει λόγος να τους κόψετε εντελώς από το υγιεινό διατροφικό σας πρόγραμμα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αναζητήσετε πιο υγιεινά υποκατάστατα για αυτούς, όπως επιλογές ολικής άλεσης με περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Αν θέλετε να κάνετε την αγαπημένη σας συνταγή για τηγανητό ρύζι πιο υγιεινή, το καστανό ρύζι μοιάζει με την προφανή επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα έχει αρκετά παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το λευκό ρύζι. Γι’ αυτό καλύτερα να προτιμήσετε το άγριο ρύζι!

Πιθανότατα έχετε ξανακούσει για το άγριο ρύζι, αλλά το έχετε δοκιμάσει ποτέ; Το άγριο ρύζι, όπως και η κινόα, έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δίνοντάς του ένα διατροφικό πλεονέκτημα σε σχέση με το λευκό ή το καστανό ρύζι. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών.