Υλικά

  • 4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • 3 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώστε ένα πυρέξ.
  2. Στρώστε το 1/2 των πατατών στη βάση του πυρέξ και αλατοπιπερώστε. Στρώστε από πάνω φέτες κρεμμυδιού και στη συνέχεια τις υπόλοιπες πατάτες. Αλατοπιπερώστε και πάλι.
  3. Λιώστε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπήστε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου για 1 λεπτό.
  4. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, περίπου 1/4 φλιτζανιού τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη -η σταδιακή προσθήκη και το χτύπημα του γάλακτος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σβώλους στη σάλτσα σας.
  5. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει, για 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε το τυρί και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει, για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Ρίξτε τη σάλτσα τυριού πάνω από τις πατάτες και καλύψτε με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να φουσκώσει, περίπου 1 1/2 ώρα.