Είτε σκοπεύετε να φτιάξετε ένα κλασικό κέικ με στρώσεις σοκολάτας είτε μια πλούσια κρέμα γκανάζ, κάποια στιγμή, η συνταγή σας θα σας ζητήσει να λιώσετε λίγη σοκολάτα. Είτε προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό μπεν μαρί ή το φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο, και αυτό είναι να ψιλοκόψτε πρώτα τη σοκολάτα σας (εκτός αν χρησιμοποιείτε δάκρυα σοκολάτας που έχουν ήδη το ίδιο μέγεθος).

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα επιπλέον και περιττό βήμα υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που δεν πρέπει να το παραλείψετε.

Σοκολάτα: Ο λόγος που πρέπει να την ψιλοκόψετε πριν τη λιώσετε

Σοκολάτα

Σύμφωνα με το The Spruce Eats, το να κόψετε τη σοκολάτα σας σε μικρά και ομοιόμορφα κομμάτια όχι μόνο θα την κάνει να λιώσει πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα, αλλά θα μειώσει, επίσης, την πιθανότητα υπερθέρμανσης της σοκολάτας σας.

Η σοκολάτα μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητη όταν εκτίθεται σε θερμότητα -το γάλα και η λευκή σοκολάτα πρέπει να μείνουν κάτω από 43 βαθμούς ενώ η μαύρη σοκολάτα πρέπει να παραμείνει κάτω από 48. Το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης της σοκολάτας; Ένα «βαρετό, πηχτό, λασπώδες» χάος που είναι γεμάτο σβώλους και δεν είναι ιδανικό για χρήση σε καμία συνταγή, αναφέρει το tastingtable.com.

Συμβουλές για το πώς να ψιλοκόψετε τη σοκολάτα

Τριμμένη σοκολάτα

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τη γωνία της πλάκας σοκολάτας και να συνεχίσετε μέχρι να κοπεί όλη η σοκολάτα. Το Food52 συνιστά, επίσης, να κόβετε τη σοκολάτα σε συγκεκριμένα μεγέθη ανάλογα με τον τύπο της, αλλά και τα υλικά με τα οποία την συνδυάζετε. Εάν, για παράδειγμα, εργάζεστε με γάλα και λευκή σοκολάτα, που μπορεί να καεί εύκολα, θα πρέπει να την κόψετε σε μέγεθος σπίρτου ή σε λεπτά κομμάτια λεπτότερα από 0,60 εκ., ενώ μπορείτε να κόψετε τη μαύρη σοκολάτα σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Το Real Simple έχει, επίσης, μερικές συμβουλές για το πώς να κάνετε ευκολότερο το κόψιμο της σοκολάτας, όπως να ζεστάνετε τη σοκολάτα σας στο φούρνο μικροκυμάτων σε διαστήματα 10 δευτερολέπτων έως ότου οι γωνίες αρχίσουν να γυαλίζουν.