Η Μιράντα Κερ φέρεται να χρησιμοποιεί μηλόξυδο στις σαλάτες της για να παραμείνει αδύνατη, ενώ η Μέγκαν Φοξ το ανακατεύει με νερό για να «καθαρίσει τον οργανισμό της», αναφέρει το womenshealthmag.com. Μπορεί, λοιπόν, το μηλόξυδο να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά; Και αν ναι, πώς πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιείτε το μηλόξυδο για να χάσετε βάρος;

Μπορεί το μηλόξυδο να σας βοηθήσει πραγματικά να χάσετε κιλά

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το womenshealthmag.com και τον διαιτολόγο στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, Jaclyn London, η απάντηση είναι ότι το μηλόξυδο δεν πρέπει να θεωρείται ως μαγική σφαίρα απώλειας βάρους.

Μηλόξυδο

«Οι μελέτες που έχουν γίνει είναι μικρές και όχι καλοσχεδιασμένες». Η ιδέα είναι ότι το μηλόξυδο βοηθά να αισθάνεστε πιο κορεσμένοι, ωστόσο, η London λέει ότι η έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής για το μηλόξυδο δεν είναι αρκετά πειστική ώστε να είναι ένας λόγος για να το καταναλώσετε μόνο και μόνο για να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.

Μπορεί, επίσης, να έχετε ακούσει ότι το μηλόξυδο είναι χρήσιμο στην αναστροφή των επιπτώσεων της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας, αλλά υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις, αναφέρει το womenshealthmag.com. Οι περισσότερες έρευνες δεν εξετάζουν καθόλου το βάρος -εξετάζουν άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, όπως η απόκριση του σώματός σας στην ινσουλίνη– ενώ άλλες πραγματοποιούνται σε ζώα επομένως τα αποτελέσματα δεν θα μεταφραστούν απαραίτητα σε ανθρώπους.

Μηλόξυδο

Ενώ, λοιπόν, αυτές οι προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μηλόξυδου και πραγμάτων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η λέξη-κλειδί που υπάρχει μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις. Και ακόμη κι αν αυτά τα ευρήματα αποδειχθούν αληθινά, δεν σημαίνουν ότι θα χάσετε απαραίτητα βάρος από την αύξηση της πρόσληψης μηλόξυδου. Με άλλα λόγια, ο ισχυρισμός ότι το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μερικά κιλά είναι ακόμα αρκετά τραβηγμένος.

Μηλόξυδο: Τα οφέλη του και γιατί να το προτιμήσετε

Ωστόσο, εάν το μηλόξυδο θα σας παρακινήσει να τρώτε περισσότερες σαλάτες (όπως έχουν πει διασημότητες όπως η Μιράντα Κερ), τότε προτιμήστε το. «Ασχολούμαι με οτιδήποτε θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, και το μηλόξυδο κάνει ένα ωραίο ντρέσινγκ σαλάτας», λέει η London. Επιπλέον, θα προσθέσει μια γλυκιά και πικάντικη γεύση με μηδενικές θερμίδες, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει το βάρος σας.

Μηλόξυδο σε σαλάτα

Ένα άλλο πιθανό όφελος του μηλόξυδου είναι η αντιοξειδωτική του δύναμη. Μετά τη ζύμωση των μήλων σε ξύδι, τα θρεπτικά συστατικά όπως η βήτα-καροτίνη, το ασβέστιο και το κάλιο παραμένουν. «Η αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή δράση του μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει το δέρμα, όπως ισχυρίζονται μερικοί celebrities», λέει η London -ανάμεσα στους οποίους και η Σκάρλετ Γιόχανσον.

«Γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα και παρέχουν μια ολόκληρη σειρά από οφέλη για την υγεία». Όσον αφορά το δέρμα, τα αντιοξειδωτικά έχουν προστατευτικά οφέλη, όπως η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV και η ενθάρρυνση της κυτταρικής αναγέννησης, γι’ αυτό ίσως οι διάσημοι το πιστώνουν για τη νεανική τους λάμψη.