Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις του TikTok περιλαμβάνει την προσθήκη σπόρων chia στο νερό σας για να παραμείνετε χορτάτες περισσότερο και να επιταχύνετε την απώλεια βάρους. Αλλά το TikTok είναι γνωστό για το αμφισβητήσιμο περιεχόμενό του, οπότε μπορείτε πραγματικά να εμπιστευτείτε αυτούς τους ισχυρισμούς; Για αρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι σπόροι chia είναι πράγματι μια υπερτροφή.

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν λέει ότι οι πολεμιστές των Αζτέκων κατανάλωναν αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους για τα ενεργειακά αποτελέσματά τους. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι φορτωμένοι με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

Νερό με σπόρους τσία

Σπόροι chia: Ποια τα οφέλη τους για την υγεία

Σύμφωνα με το healthdigest.com, 30 γραμμάρια σπόρων chia παρέχουν 138 θερμίδες, 4,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 8,7 γραμμάρια λίπους και 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 9,8 γραμμαρίων φυτικών ινών. Περιέχουν, επίσης, υψηλές δόσεις ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, σεληνίου και μαγγανίου, ενώ το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health σημειώνει ότι περίπου το 60% του λίπους στους σπόρους chia προέρχεται από τα ωμέγα-3. Επιπλέον, αυτή η υπερτροφή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, που σημαίνει ότι είναι μια πλήρης πρωτεΐνη.

Τα κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι οι σπόροι chia μπορούν να βελτιώσουν τα λιπίδια του αίματος, να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, ενώ διαθέτουν και μια υπέροχη γεύση.

Σπόροι τσία

Η αλήθεια για το νερό με τους σπόρους chia και την απώλεια βάρους

Οι TikTokers, λοιπόν, λένε ότι η κατανάλωση νερού με σπόρους chia πριν από τα γεύματα αυξάνει τον κορεσμό και περιορίζει την πείνα. Παραδόξως, αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Οι σπόροι chia δεν λιώνουν το λίπος, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της όρεξης και να διευκολύνουν τη μείωση των θερμίδων. Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι μπορούν να απορροφήσουν έως και 12 φορές το βάρος τους σε νερό, επεκτείνοντας το στομάχι σας. Μετά την κατάποση, σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη που σας χορταίνει γρήγορα, σημειώνει η Cleveland Clinic. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο.

Οι σπόροι Chia περιέχουν, επίσης, διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες διαλύονται στο νερό και αυξάνουν τον κορεσμό. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των υψηλών και χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Beth Czerwony στο healthdigest.com. Ως εκ τούτου, σας κρατά χορτάτους περισσότερο και μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Νερό με σπόρους τσία

Σπόροι chia: Ποια η ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε ημερησίως

Για παράδειγμα, ο ερευνητής David Nieman είπε στο WebMD ότι οι σπόροι chia είναι απίθανο να μειώσουν το σωματικό βάρος ή τη μάζα λίπους. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. «Αν τρώτε πολλές φυτικές ίνες και δεν πίνετε αρκετά υγρά μαζί, οι σπόροι chia θα αρχίσουν να απορροφούν το υγρό στο έντερό σας και θα σας κάνουν να έχετε σκληρά κόπρανα», προειδοποιεί ο Czerwony.

Για να παραμείνετε ασφαλείς, ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε την ποσότητα μέχρι 1 ή 2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia την ημέρα. Ανακατέψτε τα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αμέσως.