Ήλιος, φως, σκιά εναλλάσσονται στο χώρους του σπιτιού μας, επηρεάζοντας την ατμόσφαιρα και την διάθεσή μας. Καιρός λοιπόν να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Με ανοιξιάτικη διάθεση και φαντασία παίξτε με τις κουρτίνες και αλλάξτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Ρομάν για συρόμενα παράθυρα
Tο ρόμαν είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής τα τελευταία χρόνια, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτησή του είναι τα ανοίγματα να είναι συρόμενα. Παρ’ όλο που το κόστος κατασκευής του είναι υψηλότερο από αυτό μιας κλασικής κρεμαστής κουρτίνας, η οργανωμένη του εικόνα το μετατρέπει σε μια δελεαστική λύση.

Mια παρεμφερής και λιγότερο ακριβή λύση είναι αυτή του ψευτο-ρόμαν, ιδανική κυρίως για περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να τραβιούνται πολύ συχνά. Πρόκειται απλά για ένα πανό που τοποθετείται τεντωμένο σε μια βέργα και πιάνεται με κορδέλες λίγα εκατοστά πριν από τις κατακόρυφες άκρες της.

Διπλές και ανεξάρτητες
Στην Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα μεσογειακά κράτη, η παρουσία του δυνατού ήλιου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα του χρόνου δικαιώνει την ύπαρξη μιας χοντρής κουρτίνας, η οποία συνήθως συνδυάζεται με μια λεπτότερη. Tον χειμώνα, εξάλλου, η ίδια κουρτίνα είναι απαραίτητη για να ντύσει το σπίτι πιο ζεστά.

H πιο διαδεδομένη λύση για την τοποθέτηση διπλής κουρτίνας είναι ο διπλός σιδηρόδρομος που επιτρέπει τον συνδυασμό ή και την απομόνωση του ενός από τα δύο φύλλα. Eάν η επίπλωση του σπιτιού είναι κλασική, τα ακριανά χοντρά φύλλα μπορούν να στερεώνονται στον τοίχο με αμπράς, προσδίδοντας στον χώρο θεατρική διάσταση.

Από κρίκους
Καθώς κερδίζει έδαφος συνεχώς, ήταν αναμενόμενο να επικρατήσει η κουρτίνα που κρεμιέται από μια μεταλλική βέργα και κρίκους. H τοποθέτησή της είναι πολύ εύκολη αφού τα μικρά κλασικά πλαστικά γαντζάκια έχουν αντικατασταθεί με ευμεγέθεις μεταλλικούς κρίκους, ενώ το ύφος της ενδείκνυται για κάθε χώρο (από το καθιστικό μέχρι το υπνοδωμάτιο) και το στυλ της για κάθε διακοσμητική τάση (από ρομαντική μέχρι μοντέρνα).

Με τιράντες
Μπορείτε να τις ράψετε από το ίδιο το ύφασμα της κουρτίνας, να τις γαζώσετε σε ίσες αποστάσεις στο επάνω μέρος της και να τις διακοσμήσετε με ένα κουμπί ή με ένα φουντάκι. H κουρτίνα αυτή τοποθετείται εύκολα και το ίδιο εύκολα μετακινείται. Ακόμη πιο εύκολη λύση είναι αυτή με τις έτοιμες τιράντες που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι το μικρό της κόστος, καθώς το ύφασμα που απαιτείται είναι πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο, δηλαδή 2-3 φορές μεγαλύτερο από το άνοιγμα του παραθύρου.

Πηγή: noikokyra.gr