Το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο βρίσκεται στην πραγματικότητα έξω από αυτόν τον κόσμο, κάτι που αφορά τόσο την τοποθεσία του, όσο και την αστρονομική του τιμή, που ο ανθρώπινος νους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συλλάβει.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε έναν κόσμο που τροφοδοτείται από τον καταναλωτισμό, όπου οι περισσότερες από τις δραστηριότητές μας αποτελούν στην ουσία μια ανταλλαγή. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, όσο μεγάλο κι αν είναι ένα κτίριο, υπάρχει πάντα ένα μεγαλύτερο. Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα κινείται ένα αυτοκίνητο, υπάρχει πάντα ένα νέο αυτοκίνητο που βγαίνει στην αγορά που ξεπερνά αυτήν την ταχύτητα. Όσο ακριβό κι αν είναι κάτι, πάντα υπάρχει κάτι εκεί έξω που κοστίζει λίγο περισσότερο.

Διεθνής διαστημικός σταθμός, το πιο ακριβό πράγμα που έφτιαξε ο άνθρωπος

Για παράδειγμα, ως κάποια από τα πιο ακριβά «πράγματα» εκεί έξω, σύμφωνα με το grunge.com, θεωρείται μία θέση στάθμευσης στο Μανχάταν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, μία επιχρυσωμένη Bugatti 10 εκατομμυρίων δολαρίων και φυσικά το Yacht History Supreme, αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι διακοσμημένο με αγάλματα κατασκευασμένα από αρχαία οστά δεινοσαύρων, ακόμη μία ιδιωτική κατοικία 34 ορόφων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αρκετό χώρο στο γκαράζ για να φιλοξενήσει 160 οχήματα. Όμως, όπως αποδεικνύεται, το πιο ακριβό πράγμα σε αυτόν τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα έξω από αυτόν τον κόσμο -τόσο ως προς την τοποθεσία του, όσο και ως προς την τιμή του.

Σύμφωνα με το grunge.com, λοιπόν, το CNBC αναφέρει ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κόστισε 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του, για να μην αναφέρουμε τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται για την συντήρησή του. Στην πραγματικότητα, το σύστημα ήταν τόσο ακριβό που πολλά έθνη έπρεπε να συμμετάσχουν για να καλύψουν το κόστος κατασκευής. Το εγχείρημα δεν θα ήταν δυνατό αν δεν υπήρχε η συλλογική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρώπη, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Διεθνής διαστημικός σταθμός, το πιο ακριβό πράγμα που έφτιαξε ο άνθρωπος

Παρόλο που δεν είναι φτιαγμένος από χρυσό, διαμάντια ή οστά δεινοσαύρων, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μπορεί να υπερηφανεύεται για την εκπληκτική θέα του σύμπαντος και ένα μάλλον εντυπωσιακό εργαστήριο. Σύμφωνα με τη NASA, ο κύριος σκοπός του είναι να διατηρεί μια αέναη ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα. Από τότε που έγινε για πρώτη φορά κατοικήσιμος τον Νοέμβριο του 2000, είχε πάντα ανθρώπους που ζούσαν πάνω του, ακόμη και σε περιόδους συντήρησης και κατασκευής.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ονειρευτείτε μια φανταχτερή τσάντα που κοστίζει περισσότερο από όσα βγάζετε σε ένα χρόνο ή θα ζηλέψετε μια Aston Martin θυμηθείτε το εξής: Το πιο ακριβό πράγμα που κατασκευάστηκε ποτέ δεν βρίσκεται καν πάνω στη Γη.